Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Επιμένει η Τρόικα για νέες ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις

Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, στο υπουργείο Εργασίας.

Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα που αφορούν στις τριετίες για τον κατώτατο μισθό, στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και στην ευελίξία του ωραρίου εργασίας.

Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9%, κάτι που η Τρόικα επιθυμεί να καταργηθεί, προκειμένου οι αυξήσεις να συμφωνούνται, έπειτα από συνεννόηση εργαζομένου και εργοδότη.


Η κυβέρνηση εξετάζει και διαπραγματεύεται εναλλακτικά σενάρια, για να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Έτσι, εξετάζεται να μειωθεί η αύξηση που προβλέπεται ανά τριετία από το 9% που είναι σήμερα, στο 5%.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται η μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της αποζημίωσης λόγω απόλυσης εργαζομένων.

Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα μείωση του ποσού της αποζημίωσης, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου προειδοποίησης κατά δύο ή και τρεις μήνες για όλους τους εργαζόμενους.

Η συνάντηση πάντως είχε ξεκινήσει επεισοδιακά. Πρώτοι στο υπουργείο Εργασίας μπήκαν οι Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, ωστόσο μετά την είσοδο των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, μερικές δεκάδες μέλη του ΠΑΜΕ και άτομα με αναπηρικά προβλήματα απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου.

Φθάνοντας ο κ. Πολ Τόμσεν και μην μπορώντας να μπει από την κεντρική είσοδο του υπουργείου, οι άνδρες ασφαλείας του τον οδήγησαν στην είσοδο από την πίσω πόρτα. Από λάθος, όμως, μπήκαν σε άλλη στοά και βρέθηκαν σε γυμναστήριο.

Τελικώς, κατάφεραν να βρουν την πίσω πόρτα του υπουργείου Εργασίας από την οποία ο κ. Τόμσεν ανέβηκε στην αίθουσα όπου πραγματοποιείται η συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα.



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου