Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Κυπριακό, ΕΕ και ενέργεια στο επίκεντρο των επαφών Χριστόφια στην Αθήνα

Αθήνα: Την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κύπρο, τόσο όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, όσο και για την προσπάθεια εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη το μεσημέρι στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά.

«Ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται, λόγω της τουρκικής κατοχής», δήλωσε πρόεδρος Χριστόφιας μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι «δίνουμε μία μάχη για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα»


Όπως ανέφερε, για τα ζητήματα αυτά υπήρξε συμφωνία με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο μίας λύσης που θα βασίζεται σε ομοσπονδιακό κράτος, όμως ο σημερινός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου προωθεί τη λύση των δύο κρατών και αυτό «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να εγκαταλείψει την «απαράδεκτη, αδιάλλακτη πολιτική, η οποία οδηγεί σε δύο κράτη», χαρακτηρίζοντας τον Ντερβίς Έρογλου «πολιτικό παιδί του Ραούφ Ντενκτάς, του 'πατέρα' της διχοτόμησης της Κύπρου».

«Σε μία επανενωμένη Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, έχουν μόνο να κερδίσουν από την εκμετάλλευση του θαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου, αλλά με την προϋπόθεση του τερματισμού της κατοχής, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων και τη δημιουργία ενός κράτους κυπριακού για τους Κύπριους», κατέληξε ο Δ.Χριστόφιας.

«Η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιη, λειτουργικής και βιώσιμης για το Κυπριακό» ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα κρίσιμα τα ζητήματα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για αναπτυξιακές δράσεις.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «πολύ επιτυχημένη»,.

Είπε ακόμα ότι συζητήθηκαν και θέματα ενέργειας και χαρακτήρισε την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας «ως απαράβατο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Λευκωσία προχωρά με επιτυχία στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασιών.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου