Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Το «ναι» στα μέτρα μπορεί να κοστίσει στο Βενιζέλο το ΠΑΣΟΚ!

Αν ήταν στο... ΠΡΟ-ΠΟ το αποτέλεσμα του «αγώνα» ΠΑΣΟΚ- μνημόνιο θα το κάλυπτε μονάχα το... 1-2-Χ. Γιατί, κάποιοι θα ψηφίσουν και θα μείνουν, άλλοι θα ψηφίσουν και θα φύγουν και άλλοι θα καταψηφίσουν και θα διαγραφούν. Γνωρίζουμε, ήδη, ότι στην τελευταία επιλογή κινούνται ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Κασσής (και επισήμως πλέον είναι ανεξάρτητος βουλευτής) και ο Θόδωρος Παραστατίδης. Το σκέφτονται η Θεόδωρα Τζάκρη και ο Γιάννης Δριβελέγκας. Την πόρτα της εξόδου πέρασε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


Την επιλογή «ναι» στα μέτρα, «έξω» από το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αν και ορισμένοι πολιτικοί του φίλοι, βλέποντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο στριμωγμένο, του λένε να μείνει στο Κίνημα και να διεκδικήσει την προεδρία του. Θέμα ηγεσίας έθεσε σήμερα η πρώην υπουργός Γεωργίας, Κατερίνα Μπατζελή. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πόσοι θα κάνουν την πρώτη επιλογή. Θα ψηφίσουν τα μέτρα και θα μείνουν γύρω από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος του κόμματος θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του με βάση το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας. Έχει δύο απόλυτες προτεραιότητες: να έρθει στην Ελλάδα η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να συνεχίσει η κυβέρνηση μέχρι το πέρας της 4ετίας. Ξέρει ότι οι δύο στόχοι είναι αλληλένδετοι. Πως οι ευρωπαίοι δε θα δώσουν στην Ελλάδα τα χρήματα αν το «ναι» στο μνημόνιο είναι χλιαρό. «Συνολικά έχουμε λαμβάνειν περίπου 50 δισ, κανείς δε θα τα δώσει αν είναι να του προκύψει... Τσίπρας μετά από κάνα δυο μήνες», επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λοιπόν, το κρίσιμο είναι να κρατηθεί η παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, όμως, είναι πολύ βαρύ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης αποχώρησε από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξοργισμένος. Δύο πολιτικοί του φίλοι, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Πάρης Κουκουλόπουλος μόνο που δεν έπαιξαν ξύλο στους διαδρόμους της Ιπποκράτους. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον κατηγόρησε ότι με τις πολιτικές του κάνει... «κουτσουλιές»! Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν απών από την ΚΟ, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, πάντως, στη ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις κράτησε την επίσημη «γραμμή»του κόμματος.

Την ίδια ώρα και άλλα κορυφαία στελέχη απέχουν από κάθε κομματική δραστηριότητα. Πέραν του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει παραιτηθεί από μέλος του κόμματος, ο Δημήτρης Ρέππας και ο Χρήστος Παπουτσής έχουν καιρό να δώσουν σημεία ζωής, δείχνοντας ότι αναμένουν πολιτικές εξελίξεις για να τοποθετηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, κανένα σενάριο δεν είναι απίθανο. Μπορεί να δημιουργηθούν νέα κόμματα, να δοθεί μάχη για την ηγεσία ή να συμβούν και τα δύο. Η μόνη επιλογή για να είναι κανείς σίγουρος για το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα είναι... 1-2-Χ.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου