Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Τις φιλικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας, επιβεβαίωσαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών

Οι ιστορικές φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, σήμερα, στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Σέρβο ομόλογό του Τόμισλαβ Νίκολιτς, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την οποία ξεκίνησε η τριήμερη επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου στην Ελλάδα.
«Οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή μας παραμένουν ακόμα εύθραυστες. Η Ελλάδα και η Σερβία, χώρες γειτονικές με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, οφείλουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη στα κρίσιμα εθνικά τους θέματα. Ήταν μια ευκαιρία για μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, όπως αρμόζει μεταξύ φίλων», είπε ο Κάρολος Παπούλιας και διαβεβαίωσε τον Τόμισλαβ Νίκολιτς ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

«Υποστηρίζουμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον βέβαια εκπληρώσουν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Νίκολιτς ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Επίσης, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, καθώς η Ελλάδα είναι εκ των τριών μεγαλύτερων επενδυτών στη γειτονική χώρα.
Από την πλευρά του, ο Σέρβος Πρόεδρος ανέφερε ότι η ιστορική διαδρομή της Ελλάδας και της Σερβίας είναι αλληλένδετη και πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να πορεύονται μαζί, ενώ εξέφρασε την κατανόησή του για τα προβλήματα που επιφέρει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
«Η Σερβία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει κάποια δικά της προβλήματα και έχουμε τις φιλικές σχέσεις και το κύρος να το πράξουμε αυτό, για να μπορέσουν να έρθουν οι δύο λαοί πιο κοντά, οι λαοί μας, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ διενέξεις στο παρελθόν», τόνισε ο Σέρβος Πρόεδρος, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του για την ονομασία της ΠΓΔΜ είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας.
Ο κ. Νίκολιτς, επίσης, ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ. «Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα που συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, καθώς επίσης και για τη σταθερή θέση της ότι η Σερβία θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Νίκολιτς, σημειώνοντας ότι «η Σερβία θα εκπληρώσει όλους τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την ένταξή της», και προσέθεσε: «Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η Σερβία ποτέ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».
Το βράδυ ο Σέρβος Πρόεδρος θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Κάρολος Παπούλιας στον Τόμισλαβ Νίκολιτς και την σερβική αντιπροσωπεία, ενώ αύριο θα επισκεφθεί ιστορικά μνημεία των Σέρβων στη Βόρειο Ελλάδα και το Άγιο Όρος.

ΠΗΓΗ antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου