Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Νευρικότητα και πτώση ελέω "δημοσιονομικού γκρεμού"

Dow13.190,84-120,88 -0,91%  



  Nasdaq3.021,01-29,38 -0,96%  

H Wall Street χθες
Σημαντικές απώλειες που "ψαλίδισαν" τα εβδομαδιαία τους κέρδη συγκέντρωσαν οι δείκτες της Wall Street μετά την αποτυχία της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού" να βρει στήριξη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μειώνοντας έτσι τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας πριν τα τέλη του έτους.

Σε μια κίνηση-έκπληξη, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων John Boehner απάλλαξε των καθηκόντων της τη Βουλή έως την επομένη των Χριστουγέννων, έχοντας στο μεταξύ αποτύχει να συγκεντρώσει τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων για ένα σχέδιο που θα αύξανε τους φόρους για όσους πολίτες κερδίζουν περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια ετησίως. Η εξέλιξη αυτή αφήνει στον αέρα τις προσπάθειες σύναψης συμφωνίας για να αποφευχθούν από το νέο έτος αυτόματες περικοπές και φορολογικές αυξήσεις ύψους 600 δισ. δολαρίων που πολλοί φοβούνται ότι θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία πίσω σε ύφεση.  Ακόμα κι αν ο Boehner διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πολίτες πως η απόσυρση της πρότασης του για τον προϋπολογισμό δεν σημαίνει πως έχει εγκατελείψει τις διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο Barack Obama, το κλίμα δυσαρέσκειας ανανεώθηκε στην αγορά καθώς πλέον απομένουν μόλις 10 ημέρες για την εύρεση λύσης.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 120,80 μονάδες (-0,91%) κλείνοντας στις 13.190,80 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,4%. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 29,30 μονάδων (-0,96%) και έκλεισε στις 3.021,00 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κέρδισε 1,7%. O S&P 500 σημείωσε πτώση 13,50 μονάδων (-0,94%) κλείνοντας στις 1.430,10 μονάδες. Από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής ενισχύθηκε 1,2%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 2 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η American Express κλείνοντας στα 57,65 δολάρια με άνοδο 0,25 δολλάρια ή σε ποσοστό 0,44%, ενώ ακολούθησε η μετοχή των McDonalds με κέρδη 0,16% και κλείσιμο στα 90,18 δολάρια.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-2,00%), η Exxon Mobil (-1,87%) και η Walt Disney (-1,83%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στα μάκρο της ημέρας, για έκτη φορά σε επτά μήνες, αλλά με μικρότερο ρυθμό, αυξήθηκαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες των αγαθών, με διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών, ενισχύθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο στα 220,94 δισ. δολάρια.
Η αύξηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση κατά 0,1%.
Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ ανέκαμψαν το Νοέμβριο, ενώ αυξήθηκε και το προσωπικό εισόδημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκαν 0,4% το Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση 0,3%.

Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ βελτιώθηκε το Νοέμβριο, μετά το καταστροφικό πέρασμα το τυφώνα Σάντι όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of Chicago.

Ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της τράπεζας ανέκαμψε στις 0,10 μονάδες το Νοέμβριο από -0,64 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο πιο αντιπροσωπευτικός κινητός μέσος τριών μηνών διαμορφώθηκε στο -0,20 από -0,59.

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί καταναλωτές αισθάνθηκαν χειρότερα για το οικονομικό outlook στα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Thomson-Reuters/University of Michigan διαμορφώθηκε στις 72,9 μονάδες που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 75,0 μονάδες.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο αμερικανικός κολοσσός General Electric ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εισέλθει σε συμφωνία για την εξαγορά της μονάδας αεροναυπηγικής της ιταλικής Avio SpA από τις εταιρείες Cinven και Finmeccanica SpA έναντι 3,3 δισ. ευρώ.
"Η εξαγορά των αεροπορικών δραστηριοτήτων της Avio, η οποία παρέχει εξαρτήματα για την GE Aviation και άλλες κατασκευάστριες, θα ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή της GE στον τομέα της αεριοπροώθησης", αναφέρει η GE σε ανακοίνωση.
Παράλληλα, η News Corp του Rupert Murdoch υπέβαλε σήμερα αίτηση στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της σε δύο ανεξάρτητες, εισηγμένες εταιρείες.
Η News Corp είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούνιο ότι θα διαχώριζε τις δραστηριότητες εκδόσεων από το τμήμα ψυχαγωγίας μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από τους μετόχους της να περιορίσει τις ζημιές από τις προβληματικές εφημερίδες του ομίλου.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου