Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

«Κούρσα» για τρεις οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Με τη σκέψη στην έξοδο από τη δεινή οικονομική κατάσταση και στο γεγονός ότι ακόμη δεν υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση, παρά την κατ' αρχήν συμφωνία για το μνημόνιο, οι Κύπριοι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημοσκοπικά έχει διαφανεί ότι οι δείκτες δυσαρέσκειας για τον τρόπο χειρισμού από την κυβέρνηση Χριστόφια των θεμάτων οικονομίας είναι σε εξαιρετικά άσχημο επίπεδο.



Το κύμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας στην κοινή γνώμη είναι απότοκο, σε μεγάλο βαθμό, των οικονομικών δυσκολιών που περνά η Κύπρος τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μια μερίδα των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων, η οποία, σε δείκτες που αφορούν στην οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση, παραμένει σταθερά δυσαρεστημένη.

Για πρώτη φορά το Κυπριακό δεν κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία. Επίσης, για πρώτη φορά απερχόμενος πρόεδρος -ο Δημήτρης Χριστόφιας- δεν διεκδικεί επανεκλογή, ενώ υπάρχει και ρεκόρ υποψηφίων, οι οποίοι ανέρχονται στους 11.

Αυτοί είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ, και οι Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία 'Αντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βασικοί διεκδικητές είναι οι τρεις πρώτοι, με τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει προβάδισμα. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.

Μέχρι σήμερα, πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας διατέλεσαν : 1. Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (1959 - 1977) 2. Σπύρος Κυπριανού (1977 - 1988) 3. Γιώργος Βασιλείου (1988 - 1993) 4. Γλαύκος Κληρίδης (1993 - 2003) 5. Τάσσος Παπαδόπουλος (2003 - 2008) 6. Δημήτρης Χριστόφιας (2008 - η θητεία του θα λήξει με την ορκωμοσία του νέου προέδρου).

Για πρώτη φορά θα στηθούν κάλπες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Βουλγαρία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Βρετανία και ΗΠΑ)

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου