Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Έως 15 οι νεκροί - Πάνω από 160 οι τραυματίες Έκρηξη στο Τέξας: «Ηταν σαν να εξερράγη πυρηνική βόμβα!»

Η ισχυρή έκρηξη τη νύκτα στο εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στο Γουέικο του Τέξας ισοπέδωσε πολύ μεγάλο αριθμό κατοικιών στην περιοχή και δημιουργεί φόβους για δεκάδες νεκρούς.

Η έκρηξη δημιούργησε τεράστια πύρινη σφαίρα. "Ηταν σαν να εξερράγη πυρηνική βόμβα", δήλωσε στο CNN ο Τόμι Μούσκα, δήμαρχος της πόλης Γουέστ, πληθυσμού 2.500 κατοίκων, όπου συνέβη το δυστύχημα. Μάλιστα από την έκρηξη σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η δόνηση έγινε αισθητή σε μια ακτίνα 80 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο.



Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 20.00 τοπική ώρα, (04.00 ώρα Ελλάδος) στο εργοστάσιο West Fertilizer, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ντον Γίγκερ, διευκρινίζοντας ότι η αιτία της έκρηξης δεν έχει προσδιορισθεί, αλλά είναι πιθανόν να οφείλεται σε ανάφλεξη αμμωνίας.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ποικίλους απολογισμούς θυμάτων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νεκροί έχουν φτάσει τους 15, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται από από 160. Επίσης, πέντε πυροσβέστες είναι αγνοούμενοι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 5 έως 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων του Τέξας.

Οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν ακόμη, αλλά ο απολογισμός "τοποθετείται προς το παρόν ανάμεσα στους 5 και τους 15 νεκρούς", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γουέικο Πάτρικ Σουάντον, προσθέτοντας ότι περί τους 160 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Ο τόπος της έκρηξης αντιμετωπίζεται ως σκηνή εγκλήματος, ανακοίνωσε η αστυνομία, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

"Δεν έχω υπ΄όψιν μου στοιχεία ότι πρόκειται για οτιδήποτε πέραν ατυχήματος ή πυρκαγιάς", δήλωσε ο Πάτρικ Σουάντον Σύμφωνα με το CNN, οι ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών, που περιλαμβάνει την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την διασφάλιση μίας τεράστιας δεξαμενής με χημικά, η οποία έχει παραμείνει άθικτη παρά την ισχυρότατη έκρηξη.

Οι αρχές ανησυχούν επίσης μήπως οι ισχυροί άνεμοι μεταφέρουν επικίνδυνα τοξικά αέρια στις παρακείμενες κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το CNN.

Αύριο, 19 Απριλίου, είναι η 20ή επέτειος από τον τερματισμό της πολιορκίας της αίρεσης των Οπαδών του Δαυίδ στο Γουέικο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 76 ανθρώπων. Η αυριανή είναι επίσης η ημέρα μνήμης της επίθεσης στην Οκλαχόμα με 168 νεκρούς, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου