Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Συλλήψεις για τα πυρά κατά μεταναστών στη Μανωλάδα

Τους δύο εκ των τεσσάρων ατόμων που το απόγευμα της Τετάρτης αποφάσισαν να λύσουν με τα όπλα μια εργατική διαφορά στη Μανωλάδα Ηλείας έχει πλέον στα χέρια της η αστυνομία.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της καλλιέργειας και έναν εκ των επιστατών του, οι οποίοι ήταν παρόντες στην επίθεση με όπλα κατά των περίπου 200 μεταναστών εργατών όταν αυτοί απλά ζήτησαν να τους καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται εδώ και 6 μήνες.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μαρτυρίες εργατών όλα συνέβησαν όταν ο παραγωγός και οι επιστάτες του όχι μόνο αρνήθηκαν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα –σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν τις 150.000 ευρώ– αλλά η απάντηση τους στους εργάτες ήταν να επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους. Η αντίδραση αυτή όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την οργή των μεταναστών, οι οποίοι δεν δέχθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και τότε άρχισε να «βρέχει» σκάγια!

Απολογισμός, 29 τραυματίες εκ των οποίων ορισμένοι σοβαρά. Οι άλλοι δύο επιστάτες, που επίσης φέρονται να εμπλέκονται στο περιστατικό, αναζητούνται από την αστυνομία.


Οι αστυνομικοί το πρωί της Πέμπτης προχώρησαν και στη σύλληψη ενός τρίτου ατόμου στο χωριό Πηνειάς Ηλείας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη. Πρόκειται για έναν 38χρονο, ο οποίος όπως προέκυψε από την έρευνα το βράδυ της Τετάρτης προσέφερε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις Έλληνες που πυροβόλησαν τους μετανάστες, για να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς.


Εκκρεμεί δίκη για ρατσιστική επίθεση για έναν από τους επιστάτες-πιστολέρο
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, Χρήστος Παρθένης, ο κτηματίας και οι επιστάτες του ήταν εξοπλισμένοι με τρόπο που παραπέμπει στην εποχή της δουλείας στις φυτείες της Αμερικής.

Το γεγονός ότι η ένοπλη επίθεση δεν έγινε την ώρα της έντασης, αλλά λίγο αργότερα, εκτιμάται ότι υποδηλώνει εγκληματικές προθέσεις εκ μέρους των δραστών. Μάλιστα, με εντολή τού αρχηγού της ΕΛΑΣ, στις έρευνες για την υπόθεση ενεπλάκη και το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να ερευνηθεί αν οι δράστες εμπλέκονται και σε άλλες περιπτώσεις βίας σε βάρος αλλοδαπών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, προανήγγειλε επίσης εκστρατεία της αστυνομίας για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν από εννέα μέρες, ενώ έδωσε στοιχεία για το συμβάν, καθώς και για τους δράστες.

Όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία που σχηματίζεται αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη χτες στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 ετών, αναζητούνται, ενώ ένας από αυτούς έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, ο 27χρονος μαζί με έναν ακόμη Έλληνα, ο οποίος δεν συμμετείχε στα χτεσινά επεισόδια, είχε διαπληκτιστεί και πάλι με αλλοδαπούς εργάτες γιατί δεν τους πλήρωναν. Όταν δε ένας Αιγύπτιος εργάτης προσπάθησε να σταματήσει το αυτοκίνητο με το οποίο επιχείρησαν να φύγουν, οι δύο Έλληνες έκλεισαν το παράθυρο πιάνοντας το χέρι του μετανάστη και τον έσυραν για αρκετή απόσταση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί το δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά στο χτεσινό περιστατικό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παρθένης, υπήρξε διαπληκτισμός των μεταναστών με τους τρεις επιστάτες για την μη καταβολή δεδουλευμένων ημερομισθίων έξι μηνών, μετά τον οποίο οι τρεις αναζητούμενοι αποχώρησαν από το σημείο. Λίγη ώρα αργότερα επανήλθαν, κρατώντας δύο κυνηγετικά όπλα και ένα πιστόλι, και πυροβόλησαν προς το μέρος των συγκεντρωμένων αλλοδαπών.

Άμεσα χθες το απόγευμα συνελήφθη, στη Λάππα Αχαΐας, ο 57χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης-καλλιέργειας φράουλας, ενώ σήμερα το πρωί συνελήφθη, στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το βράδυ και για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών, παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις αναζητούμενους, οι οποίοι είναι φίλοι του. Στην κατοχή τού 38χρονου και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα σπρέι πιπεριού και ένα κυνηγετικό όπλο, του οποίου η άδεια κατοχής είχε λήξει.

Στον χώρο του περιστατικού οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, δεκαπέντε σιδερένιους σωλήνες και δώδεκα αυτοσχέδια ρόπαλα.

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι από τους συνολικά επτά αλλοδαπούς, οι οποίοι παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, από τις έως τώρα ενδείξεις, κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής.

Για όλες τις αστυνομικές ενέργειες και την εξέλιξη των περιστατικών ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.

Την προανάκριση και τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.

Σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες της αστυνομίας, ο κ. Παρθένης ανακοίνωσε ότι με την ψήφιση πριν από εννέα ημέρες του νέου νόμου του υπουργείου Εργασίας δίνονται πλέον αρμοδιότητες για την ανασφάλιστη εργασία και στην Οικονομική Αστυνομία της ΕΛΑΣ. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, που εκκρεμεί, θα ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την επικράτεια για το ζήτημα αυτό.

«Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι τόσο η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας είναι αποφασισμένη να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα εκμετάλλευσης αλλοδαπών, τα οποία προσβάλλουν τον πολιτισμό της χώρας μας» είπε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.

Το περιστατικό, το οποίο δεν είναι το μοναδικό κρούσμα για τη συγκεκριμένη περιοχή, έκανε το γύρο του κόσμου με μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης (CNN, Al Jazzera, BBC, Associated Press κ.α.) να κάνουν εκτενή αναφορά και να θυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Μανολάδα απασχολεί την επικαιρότητα. Άμεσα ήταν και τα αντανακλαστικά των χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι δημιούργησαν αφίσες καλώντας τους πολίτες να μποϋκοτάρουν το πιο διαδεδομένο αγροτικό προϊόν της Ηλείας.

Διαβάστε ρεπορτάζ στο www.patrisnews.com

Διαβάστε ρεπορτάζ στο ilia.live










ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου