Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Τα γαλλικά έγγραφα εκθέτουν το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ

Την περίεργη τακτική  των στελεχών του ΣΔΟΕ να καθυστερούν επίμονα την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ εκθέτουν τα νέα σημαντικά στοιχεία που απέστειλαν οι γαλλικές αρχές τα οποία ξεκαθαρίζουν την νομική υπόσταση του υλικού και επισημαίνουν πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φορολογικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων.

Όπως, επισήμανε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής αλλά και το protothema.gr , οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να φέρουν ούτε ευρώ στα δημόσια ταμεία αν και έχουν περάσει ήδη 8 μήνες από την ανάδειξη της υπόθεσης σε κεντρικό πολιτικό θέμα. Το γεγονός αυτό μάλιστα έχει προκαλέσει την οργή του κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών.


Πιο αναλυτικά, τα νέα έγγραφα που έφθασαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής από τις γαλλικές αρχές μέσω της διεύθυνσης διεθνών σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν δύο βασικές παραμέτρους της λίστας Λαγκάρντ και εκθέτουν όλους εκείνους που ακόμα και σήμερα επιχειρούν με νομικίστικες δικαιολογίες να αποτρέψουν την αξιοποίησή της και την επιβολή προστίμων στους έλληνες μεγαλοκαταθέτες της HSBC.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι το CD στάλθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης Γαλλίας – Ελλάδας για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών και όχι «άτυπα» και «υπογείως» μέσω κρατικών μυστικών υπηρεσιών.

Κυρίως όμως ξεκαθαρίζουν ότι το περιεχόμενό του μπορεί να αξιοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς. Δηλαδή, για έρευνα, εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων και επιβολή προστίμων που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία έσοδα. Σύμφωνα μάλιστα με τους πρώτους υπολογισμούς από το σύνολο των καταθέσεων που εμφανίζονται στην λίστα, τα εκτιμώμενα έσοδα μπορούν να ανέλθουν στο ένα δις ευρώ!

Όμως, αν και το περιεχόμενο των γαλλικών εγγράφων επιβεβαιώνει το αυτονόητο, το ΣΔΟΕ εξακολουθεί εως σήμερα να αντιμετωπίζει την λίστα Λαγκάρντ ως ταμπού. Η καθυστέρηση στη φορολογική εκμετάλλευση υπέρ του Δημοσίου της λίστας Λαγκάρντ αγγίζει πλέον τα όρια της παράνοιας. Υπο αυτά τα δεδομένα οι αρμόδιες φορολογικές αρχές και το ΣΔΟΕ οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για την επιδειχθείσα αδικαιολόγητη καθυστέρηση να καλέσουν τα 2.000 φυσικά πρόσωπα και να καταλογίσουν πρόστιμα σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις αυτές στην ελβετική τράπεζα HSBC.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου