Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η Ισλανδία γυρίζει την πλάτη στην ΕΕ

Η Ισλανδία γυρίζει την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η νέα κυβέρνησή της βάζει στον πάγο τις ενταξιακές συνομιλίες που άρχισαν το 2010. Πρώτος στόχος της φαίνεται να είναι να προστατεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας της από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Ο Sigmundur David Gunnlaugsson, που θα αναλάβει την πρωθυπουργία αυτή την εβδομάδα, αποφάσισε να επεκτείνει επ'  άπειρο την απόφαση του Ιανουαρίου για “πάγωμα” των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.
 
Όπως είπε πολιτικός σύμβουλός του στο Bloomberg, αργότερα κατά τη διάρκεια της θητείας του θα ζητήσει από τους Ισλανδούς να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα εάν θέλουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
 
Αυτό σημαίνει ότι η Ισλανδία δεν θα επιδιώξει την ένταξή της στο ευρώ, ακόμα και μετά την άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
 
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα παρουσιάσει το οικονομικό της πρόγραμμα σήμερα.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα που υπέκυψε στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση το 2008, αλλά τώρα εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του κοινοτικού μέσου όρου.
 
Η ύψους 14 δισ. δολαρίων οικονομία της Ισλανδίας υπερ-αποδίδει έναντι της Ευρωζώνης και  η κυβέρνηση έχει βγει δύο φορές για δανεισμό μέσω των αγορών ομολόγων. Η ανεργία είναι μισή από ό,τι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης και τα CDS δείχνουν μικρότερες πιθανότητες χρεοκοπίας από ό,τι στην Ισπανία ή την Ιταλία.
 
Υπό τις συνθήκες αυτές, το δέλεαρ της ένταξής της Ισλανδία στην ΕΕ και στο ευρώ μειώνεται. 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου