Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Έτοιμος για νομική μάχη με τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ ο Σνόουντεν

Ο πρώην υπάλληλος της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε διεθνώς απόρρητες πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ έδωσε νέα συνέντευξη την Τετάρτη από το Χονγκ Κονγκ δηλώνοντας ότι δεν προσπαθεί να αποφύγει τη δικαιοσύνη, αλλά αντιθέτως ελπίζει να χρησιμοποιήσει την κινεζική πόλη σαν βάση για νέες αποκαλύψεις.

Τα αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσίευσε στον ιστότοπό της η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο κ. Σνόουντεν, ο οποίος έλαβε επαίνους αλλά και σφοδρή κριτική για την αποκάλυψη των προγραμμάτων τηλεφωνικής και διαδικτυακής παρακολούθησης των ΗΠΑ δήλωσε ότι δε θεωρεί τον εαυτό του «ούτε ήρωα ούτε προδότη, αλλά έναν απλό Αμερικανό».

Τονίζει δε ότι, αν και είχε την ευκαιρία να εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ, δεν το έπραξε ούτε θα το πράξει, όντας έτοιμος να αντιμετωπίσει εκεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε νομικό επίπεδο, μιας και εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη της πρώην βρετανικής αποικίας.
«Πρόθεσή μου είναι να ζητήσω από τα δικαστήρια και το λαό του Χονγκ Κονγκ να αποφασίσουν τη μοίρα μου», υπογράμμισε ο κ. Σνόουντεν.
Ο 29χρονος έφτασε σε κινεζικό έδαφος από τη Χαβάη, όπου και διέμενε, στις 20 Μαΐου, αφού έλαβε άδεια από την συμβεβλημένη με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ εταιρεία στην οποία εργαζόταν και η οποία στο μεσοδιάστημα τον έχει απολύσει.
Στις δηλώσεις του, σημείωσε επίσης ότι δεν είχε επικοινωνήσει με την οικογένειά του ούτε με την σύντροφό του από την ημέρα που αποκάλυψε ότι ο ίδιος ήταν η πηγή των απόρρητων πληροφοριών και πως ανησυχεί για την πίεση η οποία ασκείται στον κύκλο του από πλευράς FBI.
Δύο πράκτορες της υπηρεσίας επισκέφθηκαν τον πατέρα του κ. Σνόουντεν στην Πενσιλβάνια την Δευτέρα.
Το Χονγκ Κονγκ έχει υπογράψει συμφωνία έκδοσης κατηγορουμένων στις ΗΠΑ, η οποία ωστόσο προβλέπει εξαιρέσεις για πολιτικά αδικήματα ή για διωκόμενους που πιθανόν να υποστούν βάναυση μεταχείριση.
Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαγγείλει κατηγορίες στον κ. Σνόουντεν ούτε έχουν υποβάλει αίτημα για την έκδοσή του.
Υποστηρικτές του 29χρονου διοργανώνουν πορεία το ερχόμενο Σάββατο η οποία θα περάσει μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη.

ΠΗΓΗ  newsbomb.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου