Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

“Τρέμουν” Σόιμπλε και Μέρκελ το κόστος διάσωσης του Νότου

Πώς εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση στη Γερμανία τις πρόσφατες κυβερνητικές κρίσεις σε Ελλάδα και Πορτογαλία – Γιατί φοβούνται οι Γερμανοί ότι θα “χαθούν” τα δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε ενισχύσεις στην Ελλάδα και στις άλλες “προβληματικές” χώρες

Σε σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση Μέρκελ μετατρέπεται η ίδια η εμμονή της στην πολιτική αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει φέρει στα όριά τους, τους λαούς των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.


Όπως περιγράφει σήμερα, σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο ο συντάκτης των Financial Times Tony Barber, οι τελευταίες κυβερνητικές κρίσεις σε Ελλάδα και Πορτογαλία, όπου κλονίστηκε η ισορροπία των κυβερνητικών σχηματισμών, προσέφεραν στους εκπροσώπους της γερμανικής αντιπολίτευσης “τροφή” για να κατηγορήσουν τις επιλογές της φράου Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να εντείνουν την εκστρατεία τους περί χαμένων δισεκατομμυρίων ευρώ από το υστέρημα και το πορτοφόλι των Γερμανών πολιτών που τα “κατάπιε” η μαύρη τρύπα των προβληματικών χωρών της νότιας Ευρώπης.

Αυτή η εξέλιξη είναι και η χειρότερη δυνατή για το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς Σόιμπλε και Μέρκελ φοβούνται πως δεν θα μπορέσουν πλέον να πείσουν τους Γερμανούς πολίτες-ψηφοφόρους ότι τουλάχιστον μερικά από τα δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία δεν θα χαθούν. Και οι εκλογές είναι κοντά...

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του κ. Barber, στο επιτελείο του Σόιμπλε κυριολεκτικά τρέμουν για τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο και για το πως οι εκεί εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα στις γερμανικές κάλπες.

Ο συντάκτης αναφέρεται στις δύο κυβερνητικές κρίσεις μέσα σε διάστημα ενός μηνός, την πρώτη στην Ελλάδα και τη δεύτερη στην Πορτογαλία, και γράφει πως “καταδεικνύουν ότι το όραμα του Σόιπμλε κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από βουνά απλήρωτων χρεών της νοτίου Ευρώπης”.

Ο συντάκτης γράφει πως “πληγωμένες και καταπονημένες, οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και στη Λισαβόνα συνεχίζουν κουτσαίνοντας, με ανησυχητικά περισσότερη πίστη από τις κοινωνίες τις οποίες κυβερνούν ότι η υποταγή στις γερμανικής έμπνευσης οικονομικές συνταγές θα σώσουν τις χώρες τους. Όταν ο W. Schäuble επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, η αριστερή ελληνική εφημερίδα Αυγή τον υποδέχθηκε με τον απροκάλυπτο τίτλο: "Χαίρε Schäuble! Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν". Πίσω από την περιφρόνηση και την απελπισία αυτών των ρητορικών ξεσπασμάτων, σιγοκαίει η πεποίθηση εκατομμυρίων Ελλήνων ότι, αν και οι ηγέτες τους φέρουν την αρχική ευθύνη για τα έξι χρόνια ύφεσης και τη μαζική ανεργία, η Γερμανία έχει χειροτερέψει τα πράγματα”.

Ενδεικτικά αναφέρεται και στο ότι λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Σόιμπλε, “η ελληνική βουλή παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας τον υπουργό Οικονομικών ταπό το 2009 ως το 2011.Γιώργο Παπακωνσταντίνου” για τον οποίο γράφει πως “παρέμεινε εστιασμένος στην άποψη ότι οι δημιουργικές σχέσεις με τη Γερμανία αποτελούν προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ στην προσπάθεια της Ελλάδας να διορθωθεί”.

Στο ίδιο κομμάτι και πάντα για την περίπτωση της Ελλάδας ο κ. Barber γράφει πως μόλις την περασμένη εβδομάδα οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν απρόθυμα νομοθεσία την οποία υποστήριξε η Γερμανία και οδηγεί στην απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, με αντάλλαγμα ακόμη περισσότερη βοήθεια με το σταγονόμετρο για την Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές.

Το όλο κλίμα, όπως το περιγράφει ο αρθρογράφος, είναι αρνητικό για την Γερμανία και το να παραδεχθεί ένας πολιτικός της εμπειρίας του Σόιμπλε ή της Μέρκελ αυτή την αλήθεια θα ήταν “αυτοκτονία”.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου