Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ομαδικές απολύσεις ζητά η τρόικα

Ομαδικές απολύσεις ζητά η τρόικα
-Συμφωνία για επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου -Δεν τέθηκε θέμα συντάξεων ή ανταπεργίας (lock out) -Το 2017 θα επανεξεταστεί ο κατώτατος μισθός
Να αλλάξει η διαδικασία λήψης αποφάσεων για ομαδικές απολύσεις ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσει έως το τέλος του 2013 τη διαδικασία των απολύσεων με στόχο να εναρμονιστεί η Ελλάδα με το καθεστώς υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αντιρρήσεις από πλευράς υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το κλίμα σε ό,τι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας είναι θετικό», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Γ.  Βρούτσης.
Σύμφωνα εξάλλου, με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης, ούτε θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ).
Όσο για τη θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική διαδικασία ώστε να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016 και θα επανεξετασθεί με το νέο μηχανισμό από το 2017.
Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, συζητήθηκε το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014 και αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων που προβλεπόταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
Ο υπουργός Εργασίας αναχωρεί για το Βερολίνο προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την ανεργία όπου συμμετέχουν οι ηγέτες 20 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας θα έχουν αύριο συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου