Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

«Πάγωσε» η Αθήνα με το παραλήρημα Πάγκαλου

«Κι εμείς παρακολουθούσαμε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα!» είπε, αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών - Πότε γίνονταν οι παρακολουθήσεις, τι άκουσαν οι κοριοί και γιατί η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε να παρακολουθεί τους Αμερικανούς.
Την αποκάλυψη ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα έκανε σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βήμα FM ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι επί υπουργίας του στο υπουργείο Εξωτερικών γίνονταν παρακολουθήσεις και «στόχος» ήταν ο Αμερικανός πρεσβευτής, ωστόσο δεν διευκρίνισε ακριβώς για ποιο χρονικό διάστημα μιλάει. «Εγώ θα σας πω και θα σας φανεί παράξενο ότι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί, όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα. Και κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν, όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν. Τον καιρό που ήμουν υπουργός …» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις ότι η NSA έκανε παρακολουθήσεις και στην Αθήνα.

Υπογράμμισε πάντως ότι έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια και άρα «έχουν παραγραφεί τα πάντα». Είπε δε ότι οι παρακολουθήσεις σταμάτησαν γιατί «το κατάλαβαν οι Αμερικανοί».



Σημείωσε μάλιστα ότι «δε μάθαμε τίποτε καινούριο, γιατί ξέραμε τα πάντα, απλώς μερικές φορές ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούω τον Αμερικανό πρέσβη να λέει στο συνάδελφό του στην Άγκυρα ή σε κάποιον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "what is this motherfucker Pangalos doing?". Και ο άλλος να απαντά "this motherfucker called me today" κοκ. Φιλικά οι άνθρωποι… Και εγώ αντιστοίχως μιλούσα με συναδέλφους μου για κάποιους Αμερικάνους, όταν ήξερα και νόμιζα ότι κανείς δεν με ακούει. Τα άλλα τα ξέραμε, το γενικό πνεύμα της συζήτησης. Είχαμε κάνει τις αναλύσεις μας, τα ξέραμε».

Ανέφερε πως η ΕΥΠ είχε τη δυνατότητα και παρακολουθούσε τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Άγκυρα και την Αθήνα και πρόσθεσε: «προφανώς κατασκόπευαν και με τεράστια επιτυχία! Προφανώς και υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα σε κάθε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ που ενημερώνονταν», όπως είπε, «αυτό έχει γίνει προ 20ετίας και υπάρχει πλήρης παραγραφή, για όλους».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για την κατασκοπευτική δράση αμερικανικών υπηρεσιών σε ξένες χώρες, τόνισε ότι «οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν, για το καλό όλων μας» και πως δεν ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους για λόγους εμπιστευτικότητας, αλλά και γιατί έχουν πιο προχωρημένη τεχνολογία.

Κεδίκογλου: Η ΕΥΠ είναι υπεύθυνη για την εθνική ασφάλεια

Η ΕΥΠ είναι, κατά τον νόμο, υπεύθυνη για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και προφανώς αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Σημείωσε επιπλέον ότι η Υπηρεσία επιτελεί την αποστολή της μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους.

«Άλλωστε, είναι γνωστό πως η ΕΥΠ συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών, για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας.

Κάθε περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την αποστολή της ΕΥΠ, μόνο ως υπονόμευση του έργου της μπορεί να εκληφθεί και ως εκ τούτου περιττεύει», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εγκληματική πράξη

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχολίασαν, με ανακοίνωσή τους, τις δηλώσεις Πάγκαλου.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν: «Το κορυφαίο ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος ισχυρίστηκε σήμερα υπερήφανα ότι επί των ημερών του ως υπουργού Εξωτερικών παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες των συμμάχων μας Αμερικανών πρεσβευτών σε Αθήνα και Άγκυρα. Η ενέργεια του κ. Πάγκαλου να αποκαλύψει απόρρητες δραστηριότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι εγκληματική πράξη ή όχι εις βάρος της χώρας μας; Θα πρέπει να αναζητηθούν ποιοι είναι αυτοί που επιθυμούν να βλάψουν την πατρίδα, χρησιμοποιώντας ως "μεγάφωνο" τον τέως υπουργό».

Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): Ανύπαρκτη η προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και πρώην Αντιπροέδρου κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την παρακολούθηση των συνομιλιών του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και την Άγκυρα, επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ήδη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για την λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα».

»Όταν ο κ. Πάγκαλος... διασκεδάζει (!), ακούγοντας τον αμερικανό πρέσβη να ανταλλάσσει ακατάλληλες για ανηλίκους εκφράσεις, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς πόσοι και ποιοι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι επιλέγουν τον ίδιο τρόπο «διασκέδασης».

»Έναν (1) χρόνο μετά το «μαύρο χιούμορ» του σημερινού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου  για την φύλαξη από τον ίδιο των απόρρητων αμυντικών σχεδίων  της χώρας, ο προκάτοχός του στο  ίδιο κυβερνητικό αξίωμα κονιορτοποιεί  ένα άλλο απόρρητο, εκείνο που αφορά τις τηλεπικοινωνίες».

»Καλά, μόνον στην περίπτωση των σκανδάλων οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κρατούσαν τα μάτια και τα αυτιά τους ερμητικά κλειστά; Γιατί για όλα τα άλλα φαίνεται ότι αναλάμβαναν με ευκολία τον ρόλο του ωτακουστή.

Μήπως όμως αλλού βρίσκεται η ουσία;

Μήπως ο... «έμπειρος» κ. Πάγκαλος δια της καλλιέργειας κλίματος φαιδρότητας σπεύδει να προλάβει, να υποβαθμίσει, να διασκεδάσει  και τελικά να καλύψει την σημασία  των αποκαλύψεων του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σχετικά με την ύπαρξη εγγράφου της NSA, στο οποίο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατονομάζεται ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών;» 
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου