Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ & ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ - Ανατροπές-σοκ μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων

Κυριολεκτικά μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας αναγκάζονται να αποδεχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι.
Η εξαήμερη απασχόληση, τα ελαστικά ωράρια είτε συλλογικά είτε με ατομική συμφωνία, η εργασία
με «βάρδιες» τριών ή τεσσάρων ημερών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση, η «εξαφάνιση» επιδομάτων και έξτρα παροχών τις οποίες προέβλεπαν οι κλαδικές συμβάσεις και οι μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα του εκάστοτε νομοθετημένου μισθού ή ημερομισθίου, κυριαρχούσαν μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη, στις περισσότερες από τις 368 επιχειρησιακές συμβάσεις που συνολικά έχουν υπογραφεί και κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από τις αρχές του 2013.
Ωστόσο όπως αποκαλύπτει η Ημερησία, στις 3 Νοεμβρίου υπεγράφη η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση σε εταιρεία security, η οποία νομιμοποιεί την καθυστέρηση μέχρι 3 μήνες στην καταβολή των μισθών των εργαζόμενων. «Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων είτε μετρητοίς είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει πως τουλάχιστον 700.000 εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες με αποτέλεσμα αρκετοί να καταφεύγουν στο μέτρο της επίσχεσης εργασίας προκειμένου να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους.
Αναλυτικά οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις:
Μείωση έως και 20% στους μισθούς και άμεση σύνδεση των αμοιβών των εργαζομένων με τα εκάστοτε νομοθετημένα κατώτατα όρια. Σε αρκετές συμβάσεις προβλέπεται ακόμη και ο συμψηφισμός με τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα των διαφορών σε σχέση με όσα καταβάλλονται πριν από τις μειώσεις (απώλειες έως και 40%).
Εξαήμερη απασχόληση 40 ώρες την εβδομάδα για όσους ίσχυε το πενθήμερο και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να καταρτίζουν ατομικές συμφωνίες με κάθε εργαζόμενο χωριστά για εργασία επί 5 ημέρες την εβδομάδα, με πλήρη ή μερική απασχόληση ή και με διακεκομμένο ωράριο.
Ελαστικά ωράρια εργασίας τα οποία καθορίζονται από την εταιρεία, ανάλογα με τις συνθήκες και το φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα να προβλέπεται σε χρονικό διάστημα 6 μηνών η 10ήμερη ημερήσια εργασία και στη συνέχεια θα χορηγηθούν οι ημέρες ανάπαυσης οι οποίες θα αντιστοιχούν στις πρόσθετες ώρες που έχουν εργαστεί.
Εργασία εκ περιτροπής για 4 ημέρες την εβδομάδα με αντίστοιχη περικοπή μισθού ως μέτρο για την αποτροπή απολύσεων.
Διατήρηση μόνο των επιδομάτων που προβλέπουν η γενική νομοθεσία και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

ΠΗΓΗ kostasedessa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου