Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Σκληρά «παζάρια» ισλαμιστών για τις μοναχές στην Συρία-ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ

Η τύχη των δύο απαχθέντων μητροπολιτών και των δεκατριών μοναχών από το ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στη Μααλούλα κρέμεται από μια κλωστή και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από ομάδες ισλαμιστών στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία - ανέφερε η πύλη ειδήσεων "al-Mayādīn", επικαλούμενη δικές της πηγές.
 
Συνεχίζονται οι αναζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τους δύο Μητροπολίτες, Ιωάννη (Ibrahim) και Paul (al-Yazidzhi) που είχαν απαχθεί τον περασμένο Απρίλιο.
 
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μια τουρκική ομάδα της ισλαμικής αντιπολίτευσης στη Συρία κατάφερε να κλέψει έναν από τους μητροπολίτες από τους άλλους μαχητές.
 
Η κύρια απαίτηση των νέων απαγωγέων είναι επίσης ένα εξωφρενικό ποσό των χρημάτων. 
 
Όσον αφορά τις μοναχές της Αγίας Θέκλας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κουβέιτ τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τους απελευθέρωση της ηγουμένης και των δώδεκα από τις αδελφές της Μααλούλα, οι οποίες είχαν μεταφερθεί ως όμηροι στην περιοχή Yabrud.
 
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες είχε δημιουργηθεί μιας σύνδεση των ανταρτών με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Λιβάνου, Υποστράτηγο Abbas Ibrahim.  
 
Ωστόσο, ο διάλογος μεταξύ των ανταρτών της al-Nusra και των κυβερνητικών οργανισμών ασφαλείας από αρκετές χώρες έχει σταματήσει τον τελευταίο καιρό λόγω των αλλοπρόσαλλων απαιτήσεων της οργάνωσης που αρχικά ζητούσε χρήματα, αλλά όταν βρέθηκαν και τους προσφέρθηκαν αυτά επανήλθαν με αιτήματα για απελευθέρωση χιλιάδων ομοϊδεατών τους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιπλοκή αυτή σημειώθηκε μετά την παρέμβαση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων του Σαουδικής καταγωγής διοικητή της "al-Nusra" ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας.
 
Το μόνο πιθανό σενάριο για απελευθέρωση των μοναχών είναι να ικανοποιηθούν τρεις απαιτήσεις των μαχητών:
 
α) να σταματήσει κάθε επικοινωνία με την πλευρά του Κατάρ, β) οι αρμόδιες αρχές της Συρίας και του Λιβάνου να αποφυλακίσουν περισσότερους από πεντακόσιους ισλαμιστές κατάδικους μέλη της "al-Nusra", στη συνέχεια, γ) να εγγυηθούν οι αρχές το απαραβίαστο της Yabruda μετά την έξοδο των μοναχών
 
Επίσημη απάντηση στις απαιτήσεις δεν έχει υπάρξει. Ωστόσο, ένας εξέχων επιχειρηματίας της Συρίας, ο George Hasvani κατάφερε να βελτιώσει κάπως τις συνθήκες κράτησης των ομήρων.
 
(agioritikovima.gr)
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου