Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Έσπασε το πτωτικό σερί ο ΓΔ

Της Εφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Ανατρεπτική συνεδρίαση η σημερινή, με το Γενικό Δείκτη, λίγο πριν τις 15.00 να... πατάει το πόδι του στις 1.200 μονάδες και να παγιώνει την θέση του καθώς αυξήθηκε συγχρόνως και ο όγκος και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη πέραν της Τρ. Πειραιώς. Η τελευταία μέρα, του διπλού rebalancing σε FTSE και MSCI δεν ακολούθησε το ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες φορές, ως προς την κίνηση των λοιπών μετοχών και όχι ως προς τον όγκο των συναλλαγών.

Αναλυτές σχολιάζουν, ότι η πολυαναμενόμενη τεχνική αντίδραση επιτέλους έδωσε το "παρών" σε μια συνεδρίαση με αρκετή διακύμανση, rebalancing αλλά και τζίρο.


Το μονοπώλιο κατείχε η Τρ. Πειραιώς  (-2,23%) με τζίρο - ρεκόρ φτάνοντας τα 288,01 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνδράμοντας στο 72% του συνολικού τζίρου.

Τα «θύματα» του rebalancing, ΔΕΗ (+5,24%), ΟΠΑΠ (+3,05%) και ΟΤΕ (+6,73%) ανέκαμψαν και μάλιστα με όγκο συναλλαγών.

Η ΕΤΕ (-2,30%) πιέστηκε στο τέλος εν αναμονή για τις οριστικές αποφάσεις περί της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ ενώ "αμέτοχος" παρέμεινε και ο Τιτάνας (-2,27%) με κλείσιμο στα 21,50 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι παραπέμπουν στην Eurobank (-6.16%) ως το μεγαλύτερο «χαμένο», σε μια καλή συνεδρίαση, την οποία η μετοχή της Τράπεζας δεν κατέφερε να εκμεταλλευτεί. Ναι μεν ο βασικός επενδυτής  εγγράφτηκε για 1,3 δισ. ευρώ αλλά με βαθύ discount της τάξης του 26%, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Επίσης στο θετικό κλίμα αναμφίβολα συνέβαλαν και οι δύο αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, JP Morgan και Morgan Stanley, οι οποίοι ταυτόχρονα υποβάθμισαν Τουρκία και Πολωνία, χώρες που προσελκύουν την ίδια ποιότητα κεφαλαίων με την Ελλάδα.

Υψηλές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν και στο συμβόλαιο του 25άρη. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 26.301 συμβόλαια, ενόψει της αυριανής λήξης της σειράς Απριλίου, και με το συμβόλαιο του FTSE Large Cap λήξης Μαΐου να διαπραγματεύεται με premium της τάξης του 0,60% έναντι του δείκτη, ενώ το ΣΜΕ της Eurobank λήξης Ιουνίου έκλεισε με discount 5,2% έναντι της υποκείμενης.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε σε επίπεδα - ρεκόρ, 401,70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 46,29 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές σε πακέτα κυριως Τρ. Πειραιώς , ΟΠΑΠ και Alpha Bank.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου