Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Εβδομαδιαίες απώλειες 7,35% για το Γενικό Δείκτη

Της Εφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Διορθωτικές τάσεις κυριάρχησαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς εκφράστηκαν από διάφορους ξένους ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο εν αναμονή των stress tests της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη διόρθωση που ήρθε στις ξένες αγορές μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.

Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και το... μικρόκοσμο της ελληνικής πραγματικότητας να μάχεται για τη «μικρή» ΔΕΗ του νομοσχεδίου το οποίο έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη στη βουλή. Για κύκλους της αγοράς η ψήφιση αποτελεί κρίσιμο τεστ τόσο για τη συνοχή την πολιτική όσο και για τη χρηματιστηριακή.


Οι συνεχείς πιέσεις καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, πλην της χτεσινής «ψευτοαντίδρασης» -όπως χαρακτηρίστηκε από έμπειρο χρηματιστή- οδήγησε στη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη κάτω από την κρίσιμη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 1.220 μονάδων με τη συναλλακτική δραστηριότητα να επιταχύνεται μετά από αυτό και απειλήθηκαν και οι 1.200 μονάδες λίγο πριν τις 16.00.

Το "σπάσιμο" των 1.220 μονάδων πυροδότησε εντολές stop loss από χαρτοφυλάκια που δεν ήταν πρόθυμα να αναλάβουν περαιτέρω χασούρα. Ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδο εβδομάδας βίωσε τη δεύτερη χειρότερη σε απώλειες εβδομάδα, μετά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 16η Μαΐου. Ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 8,69% από την προηγούμενη εβδομάδα αν και χτες όπως και σήμερα δεν αποτέλεσε το χειρότερο σε απόδοση κλάδο.

Οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως ο ΜΥΤΙΛ (-4,84%), ο ΟΤΕ (-4,60%), ο ΤΙΤΑΝΑΣ (-4,11%), η ΔΕΗ (-3,72%) και η ΦΦΓΚΡΠ (-3,17%), ήταν οι κύριες εστίες της σημερινής διολίσθησης.

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η Tρ. Πειραιώς (-11,67%) και την ακολούθησε η Alpha Bank (-9.33%), η Eurobank (-7,13%) και τέλος η ΕΤΕ (-7,04%).

Μόνο οι μετοχές της ΜΙΓ, της ΕΕΕ και του ΟΛΠ κράτησαν τα θετικά πρόσημα τους με κέρδη 6,38%, 0,77% και 0,06% αντίστοιχα.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Lamda Development κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες (-4,48%) ενώ το δικαίωμά της έκλεισε με πτώση 45,75% στα 0,30 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα όρια διακύμανσης του δικαιώματος είναι ελεύθερα. Το δικαίωμα λήγει στις 7 Ιούλιου για όποιον δεν θέλει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ και μπορεί να το πουλήσει στο ταμπλό.

Το περιθώριο για arbitrage μέσω αγοράς δικαιωμάτων ήταν σχεδόν μηδενικό σήμερα (συμπεριλαμβανομένης και της προμήθειας) καθώς η συνθετική Lamda (αγορά Lamda μέσω δικαιωμάτων) κόστιζε με τιμές κλεισίματος 4,63 ευρώ ενώ η μετοχή έκλεισε στα 4,69 ευρώ.

Στην αγορά παραγώγων, το συμβόλαιο του 25άρη πραγματοποίησε 9.369 συμβόλαια, ενώ άνοιξε και discount 0,81% έναντι του δείκτη (όπου έκλεισε στις 390,40 μονάδες ενώ το συμβόλαιο στις 387,25 μονάδες). Μεγάλη μετακύλιση θέσης πραγματοποιήθηκε στην ΕΧΑΕ, 6.000 ΣΜΕ από το Σεπτέμβριο στο Δεκέμβριο στους 8 πόντους διαφορά.

Παραπάνω από το μισό της συναλλακτικής δραστηριότητας πραγματοποιήθηκε με το σπάσιμο των 1.220 μονάδων όπου έφτασε στα γνωστά επίπεδα των 119.43 εκατ. ευρώ με 6,7 εκ αυτών να αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, "η συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας εκτός από το κλείσιμο του εξαμήνου θα «κρίνει» και το πρόσημο στο κλείσιμο του Ιουλίου καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ξεκίνημα του μήνα (1.223,48 μονάδες)".


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου