Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση πτώσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Βασίλη Γεώργα 
Aπό το capital.gr

Παραδομένο στη δύναμη της αδράνειας ήταν σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την επιφυλακτικότητα των επενδυτών να κυριαρχεί στις συναλλαγές και τον τζίρο να προσγειώνεται απότομα στα 92 εκατ. ευρώ.

Οι δημοπρασίες στο τέλος της συνεδρίασης έκαναν τη διαφορά καθώς μετέτρεψαν μια μάλλον αδιάφορη 6ώρη παρτίδα μεταξύ αγοραστών - πωλητών, σε καθαρή επικράτηση των δεύτερων, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κλείνοντας στις 1.262,31 μονάδες (- 0,66%) παρότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε θετικό πρόσημο.
Οι σωρευτικές απώλειες του Γ.Σ από την υψηλότερη τιμή της περασμένης εβδομάδας (1.328,6 μονάδες) φτάνουν το 4,9%, ενώ για τον FTSE Large Cap που έκλεισε στις 408 μονάδες, ξεπερνούν το 5,2%. 

Με το διεθνές κλίμα να έχει επιβαρυνθεί εξαιτίας της εντεινόμενης γεωπολιτικής έντασης στο Ιράκ και την  Ουκρανία όπου σήμερα διακόπηκε η τροφοδοσία φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η ελληνική αγορά ακολούθησε κατά πόδας τις πτωτικές διαθέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, και πλέον από αύριο θα κληθεί να δοκιμάσει τις αντοχές της στήριξης των 1.260 μονάδων ή να αναζητήσει επίπεδα ισορροπίας χαμηλότερα μέχρι και την περιοχή των 1.187 μονάδων όπου εντοπίζεται η επόμενη ισχυρή στήριξη.

Απουσία θετικών καταλυτών και με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής διεθνώς, είναι αρκετά πιθανόν σύμφωνα με αναλυτές οι τιμές να συνεχίζουν την «πλάγια» κίνησή τους στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Θετικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν ο τραπεζικός κλάδος που προσέφερε άμυνες σε επίπεδο FTSE Large Cap και Γενικού Δείκτη, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να πραγματοποιούν τα 53 από τα 92 εκατ. ευρώ της αξίας των συναλλαγών. Η Εθνική (σ.σ νωρίτερα ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία εξάσκησης των warrants θα είναι η 20η Ιουνίου) έκλεισε με άνοδο 1,85% στα 2,75 ευρώ, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 0,7250 ευρώ, ενώ τόσο η Πειραιώς όσο και η Eurobank έχασαν τα αρχικά τους κέρδη στο κλείσιμο και ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με μηδενική μεταβολή ακυρώνοντας την προσπάθεια του τραπεζικού δείκτη να δώσει ένα σημαντικό διαγραμματικά κλείσιμο πάνω από τις 180 μονάδες.

"Βαρίδι" για την αγορά αποτέλεσε σήμερα κυρίως η μετοχή του ΟΠΑΠ στην οποία εκδηλώθηκαν πωλήσεις κατοχύρωσης κερδών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 3,47% στα 12,5 ευρώ με συναλλαγές 500 χιλ. τεμαχίων. Ο τίτλος έρχεται από κέρδη 35% και νέα υψηλά τον τελευταίο μήνα κλείνοντας σήμερα στην πρώτη σημαντική στήριξη του.

Υπό πίεση βρέθηκαν και τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips που υπεραπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα, όπως λ.χ η Jumbo (-3,12%), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,34%), η Folli Follie (-1,84%), η ΕΥΔΑΠ (-1,88%) κ.α

Με εξαίρεση τις τράπεζες, θετικό πρόσημο από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν στο τέλος μόνο η ΕΧΑΕ, η MIG και ο ΟΛΠ.

Αντίστοιχη εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες καθώς ο τζίρος μόλις που ξεπέρασε τις... 800.000 ευρώ για τις 20 μετοχές που συνθέτουν τον FTSE Mid 40. Μικρή αντίδραση έδωσε η Χαλκόρ (+3,3%) που μετρά διψήφιες απώλειες την τελευταία εβδομάδα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν η Lamda, η Αττικής, ο ΟΛΘ, κ.α

Στο σύνολο της αγοράς 72 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με πτώση έναντι  54 που ενισχύθηκαν.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου