Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Dow16.788,6312,89 0,08%  



  Nasdaq4.310,6513,02 0,30%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Με εναλλαγές προσήμου συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς οι επενδυτές "ζυγίζουν" την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ, την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομία και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε περισσότερους από 279 του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και κατέστρεψε πάνω από 50 οχήματα σε επιθέσεις στις θέσεις των ανταρτών.

Το σαββατοκύριακο οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ κατέλαβαν και άλλες πόλεις στα βόρεια της χώρας, ενώ ανακοίνωσαν ότι εκτέλεσαν 1.700 σιίτες στρατιώτες στο Τικρίτ προκαλώντας σοκ στη διεθνή κοινότητα.

Στις ΗΠΑ, τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των επενδυτών.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας στο μεταξύ αυξήθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 79,1% τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% της βιομηχανικής παραγωγής, με την ικανότητα να διαμορφώνεται στο 78,9%.
Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 45,08 μονάδες (0,27%) και βρίσκεται στις 16.730,66 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 10,58 μονάδων (0,25%) φτάνοντας τις 4.300,07 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 3,76 μονάδων (0,19%) και βρίσκεται στις 1932,40 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 9 κινούνται με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Home Depot καθώς διαπραγματεύεται στα 78,825 δολ.α με άνοδο 0,755 δολ.  ή σε ποσοστό 0,97%. Ακολουθούν η Chevron Corporation με κέρδη 0,71% στα 128,16 δολ. και η Coca Cola στα 40,625 δολ. με άνοδο 0,63%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η General Electric (-0,96%), η JP Morgan Chase (-0,81%) και η Caterpillar (-0,80%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Νωρίτερα, η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης Empire State ανήλθε στις 19,3 μονάδες τον Ιούνιο, παραμένοντας σε υψηλά τεσσάρων ετών, από τις 19,0 μονάδες τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για υποχώρηση του δείκτη στις 15 μονάδες.

Κατά τέσσερις μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, αγγίζοντας τις 49 μονάδες,  το υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε μηνών, ωστόσο οι ερωτώμενοι διατηρούν εν μέρει την απαισιοδοξία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η National Association of Home Builders/Wells Fargo.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, ανέμεναν ο δείκτης να αγγίξει τις 47 μονάδες έναντι των 45 τον Μάιο. Ο δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες από τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι οι κατασκευαστές είναι σε γενικές γραμμές απαισιόδοξοι για τις προοπτικές στην αγορά.

Το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας ωστόσο είναι η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve η οποία ξεκινά την Τρίτη, με την κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει τις αποφάσεις της την Τετάρτη. Οι αναλυτές περιμένουν η Fed να μειώσει κατά 10 δισ. δολ. το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί στα 35 δισ. δολ. τον μήνα. Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει επίσης τις τελευταίες της προβλέψεις για την οικονομία αλλά και τις προσδοκίες της για την πορεία των επιτοκίων.

Την προσοχή των επενδυτών τράβηξε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο υποβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο 2% το 2014 απο 2,8% προηγουμένως. Το ταμείο εκτιμά ταυτόχρονα ότι η Federal Reserve ενδέχεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που προβλέπουν οι επενδυτές.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχωρίζει η ανακοίνωση της εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Medtronic Inc. για την εξαγορά της Covidien PLC με την αξία της συμφωνίας να φτάνει τα 42,9 δισ. δολ. Η συμφωνία περιλαμβάνει μετρητά και ανταλλαγή μετοχών και διαμορφώνει την αξία της Covidien στα 93,22 δολ. Ο τίτλος της Covidien σημειώνει άλμα 26,6%, ενώ η Medtronic ενισχύεται σε ποσοστό 4,3%.
 
ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου