Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Το ΝΑΤΟ φοβάται ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία -Με το πρόσχημα ανθρωπιστικής αποστολής

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 στρατεύματα στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής και να εισβάλει.
Το ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία τροφοδοτήθηκε από τη Ρωσία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η συσσώρευση στρατευμάτων μπορεί να προμηνύει «μια επικίνδυνη κατάσταση».

«Δεν μπορούμε να μαντέψουμε τι έχει η Ρωσία στο μυαλό της αλλά μπορούμε να δούμε τι κάνει η Ρωσία στο σημείο και αυτό μας δημιουργεί ανησυχία καθώς έχει συγκεντρώσει στα ανατολικά της Ουκρανίας περίπου 20.000 στρατεύματα έτοιμα για μάχη» δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ εκφράζει έντονη ανησυχία ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα της ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως δικαιολογία για να στείλει στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία» πρόσθεσε η Oana Lungescu εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες της Δύσης ότι έχει στείλει οπλισμένους αντάρτες που μάχονται εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Ενώ ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν όλη αυτή την εβδομάδα, με τη συμμετοχή βομβαρδιστικών και πολεμικών αεροπλάνων σε μια επίδειξη δύναμης, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk δήλωσε την Τετάρτη ότι η απειλή της άμεσης παρέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο ημέρες.
Το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει στις αρχές του έτους ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει περίπου 40.000 στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μέχρι τον Ιούνιο, ο αριθμός είχε μειωθεί σε λιγότερα από 1.000 στρατεύματα, αλλά στη συνέχεια η Ρωσία άρχισε να χτίζει και πάλι τη δύναμη της.
Ένας αξιωματικός του ΝΑΤΟ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι στις αρχές του τρέχοντος μήνα η Ρωσία είχε αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των στρατευμάτων κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Η ισχυρή παρουσία των 20.000 στρατευμάτων περιλαμβάνει πεζικό, πυροβολικό, αντιαεροπορικά συστήματα, υλικοτεχνική υποστήριξη, ειδικές δυνάμεις, και διάφορα αεροσκάφη, είπε ο αξιωματικός.
Στο κοντινό παρελθόν η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις ως κάλυψη για παρέμβαση σύμφωνα με αναλυτές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν για επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Η σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Δύσης επιδεινώθηκε μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17 του Μαλαισιανού αεροσκάφους στις 17 Ιουλίου καθώς όπως υποστηρίζουν οι δυτικές χώρες η κατάρριψη έγινε από Ρωσικό πύραυλο.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου