Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Αναστολή συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις - Ενήμερη η Αθήνα και ΗΕ - Αποδέχθηκε την εισήγηση το Συμβούλιο Αρχηγών

Λευκωσία: Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών. Ήδη έχει ενημερωθεί η Αθήνα, η οποία στηρίζει την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ ενήμερα για την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη είναι και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος ενημέρωσε σήμερα τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς επίσης για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και για τα διαβήματα, στα οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και θα συνεχίσει να προβαίνει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Το Συμβούλιο Αρχηγών ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

«Το Συμβούλιο Αρχηγών καλεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της. Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Άλλα μέτρα θα ανακοινώνονται όταν αποφασίζονται και το Συμβούλιο Αρχηγών θα τηρείται ενήμερο των εξελίξεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ευαρέσκεια του για το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το κλίμα συναντίληψης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Αρχηγών», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Η τουρκική ενέργεια δεν μας αφήνει άλλη επιλογή»

Κληθείς να αναφέρει την εκτίμηση του κατά πόσο υπάρχουν κίνδυνοι από την απόφαση για αναστολή των συναντήσεων του Προέδρου στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία». Σε ερώτηση αν έχουν συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις σκέψεις της Κυβέρνησης. Κάποια μέτρα, ειδικά νομικά μέτρα, βρίσκονται υπό μελέτη και μόλις λαμβάνεται απόφαση για εφαρμογή θα ανακοινώνονται».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε επικοινωνία με ξένους ηγέτες, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από χθες έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες. Οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα ακριβώς για να ενημερώσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους».

Σε ερώτηση αν υπάρχει απογοήτευση από την αμερικανική στάση στο όλο θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αναμένουμε από όλα τα κράτη και ειδικά τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αντιδράσουν στην τουρκική ενέργεια».

Κληθείς να πει ποιες ενέργειες αναμένει η Κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένη ενέργεια από τουρκικής πλευράς. Άρα, θα δούμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα ληφθούν αποφάσεις».

Ενήμερη η Αθήνα

Ήδη έχει ενημερωθεί η Αθήνα, η οποία στηρίζει την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Αναστασιάδη με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ ο υπήρξε και επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευ. Βενιζέλο.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση που εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι κατόπιν οδηγιών του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

Ενημερώθηκαν και τα ΗΕ

Η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των ΗΕ στην Κύπρο έχει ενημερωθεί για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να μην παρευρεθεί στη συνάντηση των ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών Μισιέλ Μποναρντό.

Ο κ. Μποναρντό σημειώνει πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ `Αιντα, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο, θα έχει συναντήσεις και με τους δυο ηγέτες, με τους διαπραγματευτές, με τους ηγέτες πολιτικών κομμάτων καθώς και με διάφορους άλλους σημαντικούς συνομιλητές, με τους οποίους θα συζητήσει την πορεία προς τα μπρος στις συνομιλίες.

Συνεχής επαφή με την ΕΝΙ

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είχε επικοινωνία με την εταιρεία ΕΝΙ που διεξάγει τη γεώτρηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επαφή με την εταιρεία που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή εντός ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα ήθελα δημόσια να αναφέρω τις συζητήσεις που είχαμε μαζί τους. Αλλά είμαστε σε συνεχή επαφή για συντονισμό ενεργειών», ενώ επεσήμανε ότι η δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου