Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Μήνυμα στήριξης Παπούλια σε Αναστασιάδη

Μήνυμα στήριξης Παπούλια σε Αναστασιάδη
Μήνυμα στήριξης στον Κύπριο πρόεδρο και συμπαράστασης στη Λευκωσία απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο, κατά την οποία κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα.
Στο μήνυμά του προς τον Κύπριο πρόεδρο, ο κ. Παπούλιας υπογραμμίζει: «Τη στιγμή κατά την οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη παραβιάζονται κατά παράνομο και προκλητικό τρόπο από την Τουρκία, επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού».

«Εκφράζω την ευχή και προσδοκία να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι ενέργειες που η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ελπίζοντας συνάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της» καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Νταβούτογλου προκαλεί ξανά: Η ελληνική χούντα κατέλυσε την Κυπριακή Δημοκρατία
Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κράτησε προκλητική στάση, σε συνέχεια της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει το «Μπαρμπαρός» για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, αθώωσε την Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο.
«Η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος, ιδρύθηκε το 1960, και δεν το κατέστρεψαν ούτε η Τουρκία, ούτε η "ΤΔΒΚ". Το κατέστρεψαν οι τότε εκπρόσωποι της ελληνικής δικτατορίας στο νησί» δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, και προειδοποιεί: «Όπως και αν αναφερθεί κανείς σήμερα στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό, είτε αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι».
«Πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δε γίνει αποδεκτό και υποστηρίζουμε ότι «έχουμε το δικαίωμα ερευνών στον νότο, επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών» λέει και η δήλωσή του αυτή αναπαράγεται σήμερα από το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ.
«Κρατήσαμε τη διαδικασία λύσης και τις συνομιλίες σε ένα επίπεδο, ώστε το Κυπριακό, να λυθεί από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκυπρίους, από κοινού. Εργαστήκαμε για να διασφαλίσουμε την ενότητα του νησιού» υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός και επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι στις ενεργειακές πηγές που μπορεί να βρίσκονται στην οικονομική ζώνη της Κύπρου «έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι». Ζητήσαμε «οι πηγές αυτές του πλούτου να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη» επαναλαμβάνει ο Αχ.Νταβούτογλου.
Επιπλέον, κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μονόπλευρα αυτούς τους πόρους. «Περιμέναμε με υπομονή, η ιδέα αυτή να ωριμάσει και να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Κάναμε, μάλιστα, μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε και στους Ελληνοκυπρίους το νερό, που έρχεται με αγωγό από την Ανατολία. Δηλαδή, ενώ εμείς είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα το νερό που προέρχεται από την Ανατολία και μας ανήκει, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από τις πηγές φυσικού αερίου και τους ενεργειακές πηγές που ανήκουν και στους Τουρκοκυπρίους» καταλήγει ο Τούρκος πρωθυπουργός», επαναλαμβάνοντας: «Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο κράτος της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια, έχει τη δύναμη να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου