Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Προσεδαφίστηκε στον κομήτη το ρομπότ του «Ροζέτα»(Βίντεο)

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος προσέγγισε με ασφάλειά το μικρότερο ουράνιο σώμα που έχει εξερευνηθεί ποτέ - Πανηγυρισμοί στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία
Μια ιστορική στιγμή για τις προσπάθειες δεκαετιών του ανθρωπίνου γένους να εξερευνήσει το διάστημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης όταν το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae (Φίλαε) της αποστολής «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko, (ονομάστηκε από τους Ουκρανούς αστρονόμους που τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969).



Από τον περασμένο Αύγουστο το διαστημικό σκάφος κινούνταν σε τροχιά γύρω από τον κομήτη -ο οποίος απέχει πάνω από 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο- και παρακολουθούσε την επιφάνειά του.

Η προσεδάφιση του Philae


Σήμερα το απόγευμα, όμως, το «Philae» αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος και έπειτα από κάθοδο επτά ωρών, η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.



«Είμαστε χαρούμενοι όσο ποτέ. Επιβεβαιώνουμε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια. Καθόμαστε πάνω στην επιφάνεια. Ο Philae μας μιλάει», δήλωσε με έκδηλο ενθουσιασμό μετά την επιτυχή προσεδάφιση του ρομπότ στον κομήτη, ο Άντρακα Ακομάτζο.

 


Πρόκειται για μια αποστολή εξόχως επικίνδυνη καίτοι προηγήθηκε προετοιμασία περίπου δύο δεκαετιών.

Η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από την γη είναι ανώμαλη και οι υπεύθυνοι της αποστολής προσπάθησαν να διαλέξουν την λιγότερο επισφαλή τοποθεσία για προσγείωση. Αυτή ήδη ονομάστηκε ως η τοποθεσία «Αγκιλκία».








Συνολικά για την αποστολή έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα πάνω από 50 εταιρείες, 14 ευρωπαϊκές χώρες και η αμερικανική NASA, ενώ το κόστος της αποστολής έχει ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ.



Η αποστολή θεωρείται άκρως ενδιαφέρουσα για τους διαστημικούς επιστήμονες καθώς το σκάφος «Ροζέτα» είναι το πρώτο που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο. Λόγω της σύνθεσής του, οι επιστήμονες αποκαλούν τον κομήτη «βουνό από πάγο».


 
Στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας, το «Ροζέτα» ξεκίνησε να επιταχύνει προς τον κομήτη για να απελευθερώσει το μικρό ρομπότ «Philae» και λίγες ώρες αργότερα, τα μέλη της αποστολής ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν τελικά αποκολλήθηκε η συσκευή.



«Το σημείο του αποχωρισμού είναι σταθερό στο χρόνο, στο χώρο, την ταχύτητα και το ύψος. Πρέπει να φτάσουμε ακριβώς αυτό το σημείο», είχε επισημάνει ο Άντρακα Ακομάτζο, μηχανικός πτήσης της αποστολής, προσθέτοντας: «Πρέπει να προβλέψουμε το σημείο του αποχωρισμού με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, αλλιώς θα προσεδαφιστούμε σε διαφορετική περιοχή του κομήτη ή δεν θα προσεδαφιστούμε καν».



Ωστόσο, η αγωνία πέρασε όταν ο διαχωρισμός πραγματοποιήθηκε με επιτυχία με τον Ακομάτζο να λέει: «Τώρα το Philae έχει πάρει το δρόμο του προς τον κομήτη. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που λειτούργησε άψογα».



Λίγες ώρες μετά το διαχωρισμό, η πρώτη φωτογραφία εστάλη από το «Philae» και δόθηκε στη δημοσιότητα, αποτυπώνοντας τους ηλιακούς συλλέκτες του Rosetta.





Ο κομήτης 67P που... βρομάει 

Όσον αφορά στον κομήτη, ήδη οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι από την επιφάνειά του αναδύονται δυσάρεστες οσμές.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψαν οι φασματοσκοπικές αναλύσεις της «Ροζέτα», η διαστημική «χιονόμπαλα» αναδίδει μάλλον δύσοσμα αέρια, τα οποία όμως μπορούν να μας διαφωτίσουν για τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος.

Από τις τελευταίες φασματοσκοπικές μετρήσεις της Ροζέτα προκύπτει ότι, οι εκπομπές του κομήτη περιέχουν αμμωνία, μεθάνιο, μεθανόλη, φορμαλδεΰδη, υδρόθειο, υδροκυάνιο, διοξείδιο του θείου και δισουλφίδιο του άνθρακα. «Το άρωμα του κομήτη 67P είναι αρκετά δυνατό, θυμίζει κλούβιο αυγό...».




ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου