Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Βόμβα στη ρύθμιση με τις εκατό δόσεις - Εκτός ο ΕΝΦΙΑ ύστερα από την πίεση της τρόικας

Η κυβέρνηση υπαναχώρησε μια μόλις ημέρα μετά την έκδοση της εγκυκλίου και δεν εντάσσει τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από ΕΝΦΙΑ στις 12 δόσεις.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει διάταξη σύμφωνα με την οποία οι βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ δεν θα εντάσσονται στις 100 δόσεις, όπως προβλέπει η εγκύκλιος , αλλά θα υπάγονται στις 12-24 δόσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αφού ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώθηκε πριν την 1η Οκτωβρίου πρέπει να μπουν στη ρύθμιση των 72-100 δόσεις υποχρεωτικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και προαιρετικά οι μη ληξιπρόθεσμες. Όμως με δελτίο τύπου το Υπ. Οικονομικών, προαναγγέλει αλλαγή στις 100 δόσεις μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την οποία, μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να μπει στις 100 δόσεις και οι υπόλοιπες ή να εξοφλούνται ή να μπαίνουν στις 12-24 δόσεις.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έρχεται, σαφώς, σε ευθεία αντιδιαστολή με την απόφαση την οποία εξέδωσε μόλις προ δύο ημερών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου από την οποία προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κ. Σαββαϊδου δεν ήταν ενήμερη για τις αλλαγές. Το πρωϊ άλλωστε στο περιθώριο εκδήλωσης του ΕΒΕΑ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων η κα Σαββαϊδου επανηλημένα ρωτήθηκε και επανηλημένα διέψευσε κάθε ενδεχόμενο να γίνει αυτό που τελικά συνέβη.

Πηγές του υπ. Οικονομικών δεν διευκρίνησαν εάν η αλλαγή θα γίνει με νόμο ή με νέα εγκύκλιο. Παράλληλα οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ υποστήριξαν ότι λόγω της πρόβλεψης του ισχύοντος νόμου για ελάχιστη δόση 50 ευρώ εκ των πραγμάτων η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που οφείλουν ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στις 100 δόσεις. Με ένα απλό υπολογισμό, λένε οι ίδιες πηγές, οι 100 δόσεις θα αφορούσαν φορολογούμενους που έχουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 5.000 ευρώ, άρα τα μεγάλα πορτοφόλια.

Το γεγονός αυτό πάντως δείχνει ότι το υπουργείο υπαναχωρεί, πιθανώς ύστερα από πίεση της τρόικας η οποία ανησυχεί για την πιθανότητα να αφήσουν απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι μέχρι και το Μάρτιο του 2015 που υπάρχει το περιθώριο για ένταξη στη ρύθμιση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

- Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

- Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

- Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

ΠΗΓΗ newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου