Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Die Zeit: Ο Σόιμπλε απομονώνεται αφού κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα

Μία μεγάλη αλλαγή στους συσχετισμούς υπέρ της Ελλάδας περιγράφει στο ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit ενόψει του κρίσιμου Eurogroup.
Με τον τίτλο "η Γερμανία έχει περισσότερα να χάσει" η γερμανική εφημερίδα Die Zeit τονίζει ότι το κάθετο "όχι" του Σόιμπλε χθες στο ελληνικό αίτημα "κηρύσσοντας τον πόλεμο στην Ελλάδα" απειλεί να τον απομονώσει.
Τονίζει δε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι "η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών" καθώς ο Σόιμπλε προσπαθεί να "συγκεντρώσει τα στρατεύματα του" (Φινλανδοί, Βέλγοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι φαίνεται να ανταποκρίνονται) την ώρα όμως που πίσω απ' την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη, που σχηματοποιήθηκε, όπως υπογραμμίζεται απ' την Die Zeit
με τη βοήθεια του Προέδρου της Κομισιόν Γιούνγκερ και του Προέδρου του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, παρατάσσονται η ...τρόικα (οξύμωρο όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα), το Παρίσι, η Ρώμη και οι περισσότερες κυβερνήσεις εντός του Eurogroup.
Μάλιστα το ρεπορτάζ καταλήγει πως τελικά συμφωνία μάλλον θα χρειαστεί να δώσουν οι ηγέτες, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τον Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας την 90λεπτη, όπως τονίζει τηλεφωνική επικοινωνία χθες μεταξύ της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξη Τσίπρα.
Σημειώνεται πάντως ότι από το Μαξίμου ανακοινώθηκε χθες πως η επικοινωνία ήταν 50 λεπτά...!
Ακολουθεί απόσπασμα του δημοσιεύματος: 
Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε το σημερινό Eurogroup πιθανόν να ακυρώσει την όποια πρόοδο μετά το κατηγορηματικό "όχι" του κ. Σόιμπλε.
Πλέον τα χαρτιά στην παρτίδα πόκερ που είναι σε εξέλιξη ξαναμοιράζονται, αλλά αυτή τη φορά με μία τροπή έκπληξη. Αυτή τη φορά ο Βαρουφάκης δεν είναι μόνος, όπως την προηγούμενη φορά. Ξέρει ότι έχει στο πλευρό του τον Γιούνγκερ. Ακόμα και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ φαίνεται ότι καλοβλέπουν την ελληνική αίτηση, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες.
Και αυτό είναι η ειρωνία: η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, η τρόικα δηλαδή, ενωμένες κατά του Γερμανού υπ. Οικονομικών που μάλιστα τις υπερασπίστηκε έναντι του Βαρουφάκη.
Τώρα οι τρεις Θεσμοί περιμένουν πρόοδο απ' το Eurogroup αλλά ο Σόιμπλε πατά το φρένο. Και ο Βαρουφάκης μπορεί άνετα να δείξει με το δάχτυλο το Βερολίνο επιρρίπτοντας του την ευθύνη.
Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπ. Οικονομικών "καλεί τα στρατεύματα του". Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είναι δίπλα του. Υπό το φόβο της εκλογικής επικράτησης των "Αληθινών Φινλανδών" στις προσεχείς εκλογές του Απριλίου απορρίπτει οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου προγράμματος. Επίσης με σκεπτικισμό ή επιθετικά έχουν αντιδράσει το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία στο ελληνικό αίτημα.
Ωστόσο οι γραμμές που, όπως αρέσει να χαράσσει ο Σόιμπλε, δεν υπάρχουν.
Για παράδειγμα η Ιρλανδία που βλέπει με συμπάθεια τα αιτήματα της Αθήνας επειδή και αυτή ελπίζει σε ελάφρυνση απ' τα χρέη βουνό που έχει. Επίσης το Παρίσι και η Ρώμη ελπίζουν σε μία χαλάρωση της σκληρής πολιτικής λιτότητας, σημειώνει η εφημερίδα.
Στο μεταξύ το Λουξεμβούργο αναζητά έναν συμβιβασμό.
Τώρα πως θα είναι αυτός ο συμβιβασμός αυτό είναι ανοικτό. Ο Γιούνγκερ ελπίζει ότι η αίτηση της Αθήνας μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, όμως το κάθετο όχι του Σόιμπλε ουσιαστικά την θέτει στο περιθώριο.
Από την άλλη όμως ούτε μία άλλη πρόταση απ' το Βερολίνο θα έχει καλύτερη τύχη. Και η δήλωση του Γερμανού υπ. Οικονομικών ότι το ελληνικό αίτημα είναι "Δούρειος Ίππος" δεν αφήνει περιθώρια για συμβιβασμούς. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι "η κήρυξη πολέμου".
Και το χειρότερο σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, είναι πως οι διαμεσολαβητές είναι κουρασμένοι και εξουθωνεμένοι. Ο Πρόεδρος Γιούνγκερ θα μείνει στη γωνιά του μετά το "χαστούκι" του Σόιμπλε ενώ ο Πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ θα θέλει πλέον να τον λαμβάνουν περισσότερο στα σοβαρά. Τη Δευτέρα ήταν με τον κ. Σόιμπλε, τώρα στρέφεται προς τον κ. Γιούνγκερ.
Επομένως σήμερα το Eurogroup θα εξελιχθεί σε μία "νύχτα των μεγάλων μαχαιριών". Και εφόσον τελικά υπάρξει μία συμφωνία αυτή θα έλθει με την παρέμβαση των ηγετών. Ήδη χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος παρενέβη στη διαφωνία και είχε τον Έλληνα πρωθυπουργό για 90 λεπτά στο τηλέφωνο. Οι λεπτομέρειες του τηλεφωνήματος, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, δεν έγιναν γνωστές.
Suddeutsche Zeitung 
«Μία απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων» γράφει επίσης η Suddeutsche Zeitung καθώς σημειώνει πως «η Ελλάδα απαιτεί υψηλό τίμημα».
Η συντηρητική εφημερίδα στέκεται στην αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες λέγοντας ότι  «ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρασύρθηκε πάνω στην οργή του. Το γράμμα από την Αθήνα θα μπορούσε να έχει απορριφθεί με λιγότερο απότομο τρόπο». 
Η εφημερίδα διακρίνει ελάχιστη σαφήνεια στις ελληνικές προτάσεις και σχεδόν παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων επιρρίπτοντας στην ελληνική κυβέρνηση ότι φέρει καθοριστική ευθύνη για την κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών. «Το παιχνίδι με τα κρυφά χαρτιά, η έμμεση χειραγώγηση μέσω της δημοσίευσης πρωτοκόλλων από τις συνομιλίες, η ανειλικρίνεια – αυτό το στιλ διαπραγμάτευσης καταστρέφει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης».
Στ. Μορ. 

ΠΗΓΗ newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου