Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Τουρκία: Πουλά τη μόλα του νερού διεθνώς

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος 
Από το philenews

Λευκωσία: Η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει πολλαπλώς το σχέδιο μεταφοράς του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προβάλλοντάς το διεθνώς και αποσκοπώντας να βρει ενδιαφερόμενους, δηλαδή πελάτες. Και αυτό ενώ ακόμη δεν μπήκε το έργο σε εφαρμογή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στο 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού στη Νότιο Κορέα θα συμμετάσχει η Τουρκία με το σχέδιο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα.
Επί του θέματος αυτού, το Υπουργείο Δασών και Υδάτων της Τουρκίας σε γραπτή του ανακοίνωση ανέφερε ότι το έργο μεταφοράς νερού θα παρουσιασθεί σε διεθνές επίπεδο και θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό «WaterShowcase» που αφορά καινοτόμα έργα. Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12 και 17 Απριλίου.

Είναι προφανές ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά το έργο αυτό, πέρα από τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν τόσο για την ίδια όσο και το ψευδοκράτος.

Θεωρεί, κι αυτό προκύπτει από τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Κορέας, ότι μπορεί σε περίπτωση επιτυχίας του στα κατεχόμενα το έργο να αποτελέσει ένα προηγούμενο, το οποίο θα αξιοποιήσει η Άγκυρα για να το μεταφέρει και σε άλλες χώρες που θα ενδιαφερθούν.

Στην Τουρκία πιστεύουν πως θα ανοίξει η διεθνής αγορά στον τομέα αυτό και πως θα πωλούν τόσο την τεχνογνωσία όσο και την κατασκευή του έργου.

Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο επί του παρόντος κινείται στη φάση παρακολούθησης του εγχειρήματος και αξιολόγησής του.

Βεβαίως, για την εφαρμογή των σχεδίων και την ολοκλήρωση του έργου υπάρχουν πολλές δυσκολίες, οι οποίες επηρέασαν και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Είναι άλλωστε το πρώτο αυτού του μεγέθους και βεληνεκούς έργο που γίνεται παγκοσμίως. Γινόταν λόγος για μεταφορά του νερού και υλοποίηση του έργου τον Μάρτιο, μετά μετακινήθηκε η ημερομηνία για την 20ή Ιουλίου πέρσι, επέτειο της τουρκικής εισβολής. Στη συνέχεια έγινε εξαγγελία για τον Νοέμβριο, στην επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, και τώρα ανακοίνωσαν την 20ή Ιουλίου 2015.

Είναι προφανές πως πέραν του γεγονότος ότι με το έργο αυτό θα προσαρτήσει η Τουρκία τα κατεχόμενα, το χρησιμοποιεί και ως πιλοτικό για την πώληση του σχεδίου.

«Θα κερδίσει το διαγωνισμό»

Στο 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού στη Νότιο Κορέα, τα καλύτερα εννιά έργα θα βραβευθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Ο Τούρκος υπουργός, Βεϊσέλ Έρογλου, δήλωσε ότι είναι ένα από τα έργα προβολής της Τουρκίας και το υποθαλάσσιο μέρος της μεταφοράς εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκόσμια, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «αυτό το έργο θα προβάλει με τον καλύτερο τρόπο την Τουρκία στο 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νερού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου