Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ο Β.Πούτιν βάζει την Αργεντινή στα BRICS - Υπέγραψε 20 συμφωνίες στρατηγικής σημασίας με την Κ.Φ.Κίρχνερ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
 
Μεγάλης στρατηγικής σημασίας συμφωνίες υπέγραψε η Ρωσία και η Αργεντινή κατά την επίσκεψη και τη συνάντηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, ενώ, όπως αποκαλύπτεται, οι δύο τους άρχισαν τις συζητήσεις για την ένταξη της Αργεντινής στις χώρες των BRICS. 
Πρόκειται για μία τεράστια είδηση και εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί, για τη χώρα που πολλοί, μεταξύ άλλων και τα παπαγαλάκια των συμφερόντων στην Ελλάδα, θεωρούσαν χρεοκοπημένη μόνο και μόνο επειδή πήγε κόντρα στους τοκογλύφους-δανειστές και κατάφερε να ορθώσει ανάστημα υπέρ του λαού της. Αυτό που κατάφερε η Κίρχνερ επιχειρεί τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και δέχεται «πόλεμο» από τα συμφέροντα και τους βαρόνους των ΜΜΕ που στήριζαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να έχουν ανοχή και κάλυψη στις οικονομικές απάτες.
 
Σύμφωνα με το βοηθό του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίρχνερ-Πούτιν αφορούν σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, καθώς εκτός από τη συνεργασία στον οικονομικό, ενεργειακό, στρατιωτικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό τομέα, θα επεκταθούν και σε διεθνή θέματα, όπως τη συνεργασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της G20, ενώ θα συζητηθεί και η περίπτωση ένταξης στις BRICS».
 
Το θέμα αυτό ήδη προκαλεί «σεισμό» στη Δύση που βλέπει μία χώρα που ήταν στην απομόνωση και όλοι ήθελαν ως παράδειγμα δήθεν χρεοκοπίας να στηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα και να ορθώνει το ανάστημα της οικονομικά και πολιτικά σε όσους την «πολεμούν». Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος ή ένας ακόμη, για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ελλάδα να καταλήξει στην αγκαλιά της Ρωσίας εξαιτίας της εμπλοκής στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους. 
 
Κατά τα άλλα, οι δύο χώρες, Ρωσία και Αργεντινή υπέγραψαν συνολικά 20 συμφωνίες με πιο σημαντικές αυτές μεταξύ της Gazprom και του αργεντινού ενεργειακού κολοσσού YPF και της Rosatom που θα βοηθήσει στην κατασκευή του 6ου πυρηνικού σταθμού της Αργεντινής.
 
Πιο συγκεκριμένα, η Gazprom εξετάζει τη δυνατότητα από κοινού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, ενώ μια άλλη εταιρεία -η Uralmash- επιθυμεί συνεργασία με αργεντινούς επιχειρηματίες για παραγωγή πετρελαϊκού εξοπλισμού.
 
«Οι  διακυβερνητικές συμφωνίες θα καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, της συνεργασίας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, ενώ άλλες συμφωνίες θα συναφθούν στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας, της ενέργειας, του πολιτισμού, της διαστημικής έρευνας, των επενδύσεων και των τραπεζών», ανέφερε ο κ. Ουσάκοφ.
 
H επίσημη επίσκεψη της Κίρχνερ στη Μόσχα έρχεται να συμπληρώσει τις στρατηγικές συμφωνίες που υπογράφησαν κατά την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στο Μπουένος Άιρες τον περασμένο Ιούλιο. Οι τότε συμφωνίες ήταν τόσο για τη διακυβερνητική πολιτική συνεργασία όσο και για μεγάλα έργα τεχνογνωσίας στον τομέα της ενέργειας, όπως η κατασκευή δύο νέων πυρηνικών μονάδων στη χώρα από την Rosatom και η δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη βόρεια Αργεντινή.
 
Αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και με ανοικτή ακόμα την αντιπαράθεση με τα κερδοσκοπικά funds, η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες έχει εδώ και αρκετά χρόνια στραφεί στη Ρωσία και την Κίνα προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για την οικονομία της, αλλά και επενδύσεις.
 
Τον περασμένο Ιούλιο, εκτός από τον Β.Πούτιν επισκέφθηκε το Μπουένος Άιρες και ο πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος άνοιξε το πορτοφόλι του και χορήγησε πιστώσεις 4,7 δισ. δολαρίων για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών εργοστασίων, ενώ άλλα 2,5 δισ. δολάρια θα δοθούν για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.
 
Τότε, η Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ είχε τονίσει τη σημασία που έχει για τη χώρα της η σχέση με την Κίνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και στο deal για τα συναλλαγματικά αποθέματα. Τώρα δήλωσε ακριβώς το ίδιο για τη σχέση της Αργεντινής με τη Ρωσία. 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
  
ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου