Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Και το παλιό παρελθόν επηρεάζει το μέλλον(Βίντεο)

Του Ν.Λυγερού

Ενώ οι διαπραγματεύσεις δίνουν την εντύπωση ότι όλα εξαρτώνται μόνο από τις πρόσφατες εξελίξεις, επί της ουσίας όμως οι διαφορές μέσα στον Χρόνο είναι αυτές που αλλάζουν τα δεδομένα. Τα κείμενα φαίνονται διαφορετικά, αλλά οι διαφορές μπορεί να είναι και ασήμαντες, γιατί αν ήταν τόσο μεγάλες δεν θα υπήρχε το δεύτερο σε σχέση με το πρώτο. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έννοια της ουράς έχει ενεργοποιηθεί και δεν προχωράμε με το κενό, αλλά με την έννοια της συνέχειας. Διότι οι διακλαδώσεις δεν είναι μόνο του δεντρικού τύπου, αλλά ακολουθούν τη δομή ενός συνόλου με την μερική διάταξη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν διασταυρώσεις.
Σε πρακτικό επίπεδο, μια σειρά κινήσεων που φαίνονται να είναι ριζοσπαστικές σε σχέση με την θεωρία των σκακιστικών ανοιγμάτων, μπορεί μέσω της συνέχειας να βρει σε διασταύρωση την εξέλιξη μιας κλασικής προσέγγισης και μέσω ολικού ισομορφισμού να ταυτιστεί η δεύτερη με την πρώτη. Το πιο σημαντικό όμως είναι με αυτή τη διαδικασία, επανέρχεται όλη η ιστορία της κλασικής συνέχειας και οι επόμενες κινήσεις που φαίνονται νέες και για τις οποίες εξηγούμε ότι είναι επιλεγμένες μόνο πρόσφατα, να είναι στην τελική η ακολουθία του παλιού παρελθόντος. Γι΄αυτό το λόγο είναι σημαντικό να εξετάζουμε αυτή τη δομή, αφού θα λειτουργήσει όχι μόνο ως υποδομή της νέας φάσης, αλλά ουσιαστικά ως υπερδομή της ολοκληρωμένης διαδικασίας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε όταν είμαστε της βυζαντινής τεχνοτροπίας, για να εξελιχθούμε με βάση τον Χρόνο που ξέρουμε ότι είναι μαζί μας και μ’ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε ότι είμαστε μαζί του στον αγώνα της αντίστασης, αφού ο Χρόνος είναι ο χώρος σε στρατηγικό επίπεδο. 


Ο ενεργειακός μοχλός
Του Ν.Λυγερού

Όταν έχεις προβλήματα οικονομικής φύσης δεν πρέπει να περιορίζεσαι στον οικονομικό τομέα για την επίλυσή τους. Στην πραγματικότητα, η βάση της επίλυσης είναι η στρατηγική και η ενέργεια. Η πρώτη λειτουργεί ως εργαλείο πράξεων και η δεύτερη ως μοχλός που διευκολύνει αυτές τις πράξεις. Η στρατηγική και η ενέργεια στην Ελλάδα συντονίζονται πάνω στο θέμα της ΑΟΖ. Διότι τα αποθέματα που βρίσκονται στο Ιόνιο, Νότια της Πελοποννήσου και Νότια της Κρήτης είναι στρατηγικά. Έτσι αυτοί οι δύο στυλοβάτες μπορούν να σηκώσουν ένα οικονομικό οικοδόμημα που είναι ανθεκτικό για να έχει διάρκεια. Διότι δεν χρειαζόμαστε μια τοπική λύση, αλλά μια ολική που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, για να υπάρξει όχι μόνο ένα πεδίο δράσης, μα ολιστική σκέψη. Η ενέργεια μέσω της στρατηγικής δεν προσφέρει μόνο οικονομία. Το νέο πλαίσιό της είναι η γεωοικονομία που έχει επιπτώσεις και γεωπολιτικές. Έτσι όταν δέχεσαι πιέσεις, μπορείς ν’ αντέξεις με καινοτόμες ιδέες που δεν καταρρέουν, αφού τις επέλεξες για να είναι ανθεκτικές. Τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ έχουν μπει πια σε φάση ετοιμότητας. Η πραγματικότητα η επόμενη είναι ήδη έτοιμη και επηρεάζει την προηγούμενη, την τωρινή, αφού λειτουργεί καταλυτικά. Είναι μεγάλος διαγωνισμός κι όχι μια απλή λεπτομέρεια. Είναι πράξη κι όχι μόνο κίνηση. Έτσι και οικονομικά πιεσμένοι, με την ενέργεια και τη στρατηγική έχουμε μέλλον.

Το ηθικό των Ελλήνων
Του Ν.Λυγερού

Μπορεί να ζούμε ακόμα δύσκολες ώρες και αυτές τις ημέρες, αλλά το ηθικό μας δεν έχει πέσει. Κάνουμε υπομονή κι έχουμε αντοχές. Δεν μας πτοεί αυτή η κατάσταση, γιατί ξέρουμε ότι ως έθνος έχουμε περάσει και χειρότερα. Και στην τελική τα ξεπεράσαμε. Τώρα είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να παλεύουμε σαν τους προγόνους μας, γιατί πιστεύουμε στον Ελληνισμό. Όλοι μας θέλουμε να είμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Έτσι δεν τα παρατάμε τόσο εύκολα. Προτάσεις και αντιπροτάσεις, διάλογους αναγκαίους για να βρούμε ένα κοινό πλαίσιο, για να πετύχουμε έναν κοινό στόχο. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις δυσκολίες προκαλεί τον σεβασμό. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ξεπεράσουμε τις κομματικές αντιπαλότητες, αφού το μόνο που έχει νόημα πλέον είναι η εθνική αντιμετώπιση του ολικού προβλήματος. Δεν κοιτάμε πια τις ονομασίες των πιέσεων και των ανταποκρίσεων, σημασία έχει μόνο να τα καταφέρουμε για την Ελλάδα, ρε γαμώτο, γιατί έχουμε μόνο μία πατρίδα που πρέπει να την προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμού, για να δούμε μαζί το μέλλον που παράγουμε με τις πράξεις μας. Δεν παίζουμε, ούτε κάνουμε ότι παίζουμε. Είμαστε εδώ για να δώσουμε μια μάχη και για να τα καταφέρουμε, γιατί είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους επόμενους, αφού είμαστε της συνέχειας. Δεν θέλουμε να σπάσουμε τίποτα. Δεν βλέπουμε δεσμά. Κι υποστηρίζουμε μόνο τους δεσμούς. Διότι τα πρώτα είναι υποχρεωτικά και τα δεύτερα αναγκαία. Έτσι σιγά σιγά, βήμα βήμα, ανεβαίνει το ηθικό των δικών μας, γιατί βλέπουν ότι δεν τα παρατάμε κι ότι χρησιμοποιούμε όλες τις πληροφορίες για να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος για να σώσουμε την Ελλάδα. Με την ενέργεια και την στρατηγική θα σηκώσουμε πρώτα το ηθικό μας και μετά την οικονομία μας.

Επιτέλους εισακούστηκε η ενέργεια
Του Ν.Λυγερού

Όταν όλη την ημέρα σου εξηγούν ότι όλα εξηγούνται οικονομικά, πώς να σκεφτείς ότι το πλαίσιο της επίλυσης είναι άλλο; Όταν παίζουν και προσπαθούν να σε πείσουν ότι είναι θεωρία, πώς να σκεφτείς ότι χρειάζεσαι μαθηματικά; Η οικονομία δεν είναι το παν. Αυτό φαίνεται ειδικά σε φάση κρίσης, όπου οι άνθρωποι αναπτύσσουν σχέσεις ακόμα πιο ισχυρές για ν’ αντέξουν την κατάσταση. Βασικές γνώσεις στα παίγνια δεν δημιουργούν ούτε μαθηματικούς, ούτε στρατηγιστές κι ακόμα λιγότερο οικονομολόγους ικανούς να σηκώσουν το βάρος της ανάγκης. Και αυτό αποδεικνύεται από την απουσία οποιασδήποτε ενεργειακής αναφοράς στην ενέργεια λόγω έλλειψης γνώσεων. Ενώ η ενέργεια είναι μοχλός πίεσης, αν δεν την χρησιμοποιείς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, γιατί είσαι ανίκανος να την αξιοποιήσεις. Τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, μόνο τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται ένα σύστημα αναφοράς για να μπορέσει η πατρίδα μας να σταθεί στα πόδια της, μέσω της νοημοσύνης με το μέτωπο ψηλά. Αντιθέτως, επειδή δεν τα αναδεικνύουμε αποτελεσματικά, τα θέτουμε και σε κίνδυνο με όλες τις καθυστερήσεις που έχουμε ζήσει όλες αυτές τις ημέρες. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 14η Ιουλίου 2015 και μερικές ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων από τις πετρελαϊκές εταιρίες, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους πολιτικούς που δεν το γνωρίζουν. Και κατά συνέπεια δεν έχουν καν οργανωθεί ανάλογα με το μεγάλο διαγωνισμό. Ουσιαστικά στο μυαλό τους δεν υπάρχει τίποτα, αφού δεν το γνωρίζουν. Και επειδή δεν ξέρουν το θέμα, δεν μπορούν να προσφέρουν στους Έλληνες στρατηγικές προοπτικές, ενώ αυτές υπάρχουν χάρη στην υψηλή στρατηγική που ξεκινήσαμε.

Λειτουργία στα Κατεχόμενα 
 Του Ν.Λυγερού

 Όταν βλέπεις ένα ολόκληρο χωριό να επιστρέφει στα Κατεχόμενα, για να λειτουργήσει με τον παπά την εκκλησία του, επειδή είναι του Αγίου Προκοπίου στην Σύγκραση, μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει προετοιμασία για την επιστροφή. Και μ’ αυτόν τον τρόπο έχεις χειροπιαστά δεδομένα, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να εμπλουτίσεις την νοόσφαιρά σου. Έτσι, όταν νομίζεις ότι μόνο εσύ έχεις προβλήματα με τα οικονομικά, αναγνωρίζοντας τους πρόσφυγες που παλεύουν εδώ και δεκαετίες για το δίκιο τους. Κι ενώ πολλοί τους έχουν ξεχάσει, συνεχίζουν μόνοι τους το έργο και σηκώνουν την εικόνα τους για τη λιτανεία του Αγίου, χωρίς να περιμένουν καμία βοήθεια από κανέναν, επιτέλους καταλαβαίνεις ότι υποφέρεις πολύ λιγότερο, ότι αυτό που σου προκαλεί κατάθλιψη είναι απλώς η άγνοιά σου για το ποσό υποφέρουν οι άλλοι. Γι’ αυτό το λόγο αν σηκώσεις κι εσύ την εικόνα για να περάσουν οι άλλοι από κάτω, τότε θα καταλάβεις ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος σου. Κι όταν αρχίσεις να βοηθάς τους άλλους, θα δεις ότι όχι μόνο θα τους κάνεις καλό, αλλά θα κάνεις καλό και στους δικούς σου και στον εαυτό σου. Μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν αυτό που μπορείς να κάνεις. Κάνε το, για να μην περιμένεις. Στη λειτουργία της εκκλησίας ακούς τα λόγια της πίστης μας, που σε βοηθάει, για να συνεχίσεις το έργο σου ως Έθνος για τους επόμενους, αφού σέβεσαι και τους προηγούμενους, διότι είμαστε ο Ελληνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου