Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Νουαγιέ (ΕΚΤ): Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκαθαριστεί αν θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων - Τάχθηκε υπερ της άμεσης ένεσης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα

Ο ίδιος τάχθηκε κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου λέγοντας ότι η επιβολή bail-in θα κατέστρεφε τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας Μια πρώτη ένεση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παρασχεθεί άμεσα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος της χώρας, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ. Αυτό, μάλιστα, θα πρέπει να γίνει πριν από τα αποτελέσματα των stress tests που ετοιμάζεται να διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός του Αυγούστου, προκειμένου να υπολογιστεί με ακρίβεια το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.



Όπως αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, εν προκειμένω η πρώτη δόση «του νέου σχεδίου για ανακεφαλαιοποίηση που εμπεριέχεται στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου» θα πρέπει να γίνει «αμέσως μετά την υπογραφή του πακέτου βοήθειας» μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών «που αναμένεται στις 11 Αυγούστου». Όπως λέει ο Νουαγιέ, «αυτό που επείγει, είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης, ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις».

Υπενθυμίζει δε ότι πριν από έξι μήνες θεωρείτο ότι το τραπεζικό σύστημα που είχε μόλις ανακεφαλαιοποιηθεί και αναδιαρθρωθεί, λειτουργούσε καλά». Ωστόσο, υπογραμμίζει το μέλος της ΕΚΤ «τα πράγματα δεν είναι πια έτσι». «Από τότε, προέκυψαν δύο θεμελιώδη προβλήματα: η οικονομία υποβαθμίστηκε και τα κόκκινα δάνεια επιδεινώθηκαν. Πολλοί καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους για να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό ή για να τα αποθησαυρίσουν».

Να δοθεί προτεραιότητα στην επιστροφή της εμπιστοσύνης

Ο Νουαγιέ αρνήθηκε σε αυτή τη φάση να αποκαλύψει ή να συγκεκριμενοποιήσει το ύψος των χρημάτων που θα πρέπει να εγχυθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την ώρα που οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα ποσό από 10 έως 25 δισ. ευρώ. «Θα το γνωρίζουμε στο τέλος του έτους», μετά τα τεστ που θα κάνει η ΕΚΤ, εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν θα επιβληθεί bail-in, δηλαδή συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως είχε συμβεί και στην Κύπρο το 2013, ο κ. Νουαγιέ απάντησε ότι αυτό το ζήτημα πρόκειται να «ξεκαθαρίσει σύντομα, ει δυνατόν εντός του καλοκαιριού». Από δικής του πλευράς, ανέφερε ότι αυτό θα ήταν «ενάντια στην ιδέα της προσέλκυσης των μεγάλων Ελλήνων καταθετών που στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό, όπως είπε, θα κατέστρεφε τον παραγωγικό ιστό της χώρας».

Και συμπλήρωσε: «Η θέση μου είναι ευρέως αποδεκτή στο ΔΣ της ΕΚΤ», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «διευκρινίσεις σαν κι αυτή θα βοηθήσουν τον επαναπατρισμό μέρους των 90 δισ. ευρώ που έφυγαν από την Ελλάδα από το 2010».

Πηγή: www.newmoney.gr

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου