Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Μπλε Πανσέληνος: Εντυπωσιακά 'καρέ' αυστηρά για ρομαντικούς(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)



Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την "Μπλε Πανσέληνο", τη δεύτερη μέσα στον Ιούλιο.

Η επιστημονική της εξήγηση για το 13ο ολόγιομο φεγγάρι του έτους
Έστω και για μία μόνο στιγμή, τα μάτια όλων σε όλη τη χώρα, το βράδυ της 31ης Ιουλίου, γύρισαν προς τον ουρανό για να απολαύσουν το μοναδικό φαινόμενο της "Μπλε Πανσελήνου".
ADVERTISEMENT
Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, μπλε φεγγάρι αποκαλείται όταν μια πανσέληνος, που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή, ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα.
(Φωτογραφία: Sooc)
Ωστόσο, κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται, και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρία χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια.

(Φωτογραφία: Sooc)
Διαφορετικές ερμηνείες τοποθετούν το έξτρα φεγγάρι σε διάφορες περιόδους, ωστόσο αυτή η πρόσθετη πανσέληνος αποκαλείται σε κάθε περίπτωση "μπλε φεγγάρι".

(Φωτογραφία: Sooc)

(Φωτογραφία: Sooc)
Ο όρος έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση "once in a blue moon", που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών.

(Φωτογραφία: Eurokinissi)
Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.

(Φωτογραφία: Eurokinissi)
Η NASA αναφέρει και άλλα παρόμοια γεγονότα είτε από εκρήξεις ηφαιστείων, είτε πυρκαγιές που οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού.

(Φωτογραφία: Eurokinissi)
ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου