Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Λίβας "έκαψε" τη Λεωφόρο Αθηνών

Της Εφης Γκικοπούλου
Από το capital
 
Με κόκκινο... βάφτηκε η πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από τo μεγαλύτερο κλείσιμο που σημειώθηκε ποτέ σε περίοδο ειρήνης. Η ζημία ήταν μεγάλη και αναπόφευκτη. Με το χρηματιστήριο να παραμένει κλειστό 40 ημερολογιακές μέρες -καθώς τελευταία συνεδρίαση ήταν στις 26 Ιουνίου προ της ανακοίνωσης  του δημοψηφίσματος- οι επενδυτές σήμερα έσπευσαν να κοστολογήσουν, με όποιες δυνατότητες είχαν,  τις παρενέργειες που έφεραν τα capital controls.

Η επαναφορά στην κανονικότητα φαίνεται να αργεί καθώς πέρα του "βραχνά" της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,  η  ισορροπία στην πραγματική οικονομία δεν αναμένεται να είναι άμεση. Επιπλέον,  όπως και πέρσι οι πολιτικές εξελίξεις και πιθανόν και εκπλήξεις ενδέχεται να κάνουν την επανεμφάνιση τους από Σεπτέμβριο. Σε όλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές και τις αξιολογήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία γράφτηκε στην Ιστορία, οι απώλειες που σημειώθηκαν στην Εθνική Τράπεζα και στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν αντίστοιχες με τις απώλειες που κατέγραψαν το διάστημα που παρέμεινε κλειστό το Χ.Α., η μετοχή της ΕΤΕ στη Νέα Υόρκη αλλά  και το ETF του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, GREK.

Λίβας "έκαψε" τη Λεωφόρο Αθηνών

Πέραν του διαχωρισμού των εγχώριων επενδυτών με τους ξένους που κατείχαν ήδη θέσεις στην εγχώρια αγορά, φάνηκαν και σημάδια "κλαδικής"  διαφοροποίησης στο ταμπλό.
Για παράδειγμα, "κρανίου τόπος" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στον  κλάδο των τραπεζών, με τις τιμές να παραμένουν σταθερά και όπως ευρέως  αναμενόταν, στο Limit Down, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης,  με πολλά εκατομμύρια τεμάχια ανεκτέλεστα προς πώληση. Ο δείκτης τραπεζών παρέμεινε στο -30% κλείνοντας στις 461,63 μονάδες ενώ και οι επιμέρους μετοχές του είχαν ανάλογη πορεία. Η Τρ. Πειραιώς παρέμεινε στο -30% και στα 0,28 ευρώ με 96,48 εκατ. ανεκτέλεστα τεμάχια προς πώληση, ενώ διακινήθηκαν μόνο 2,45 εκατ. τίτλοι.
Η ΕΤΕ (-30%) έκλεισε στα 0,84 ευρώ έχοντας διακινήσει μόνο 4,14 εκατ. τεμάχια, και ανεκτέλεστα προς πώληση 29,91 εκατ. τεμάχια. Η AΛΦΑ παρέμεινε στα 0,226 ευρώ με μόλις 5,31 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια, ενώ τα ανεκτέλεστα προς πώληση έφτασαν τα 146,11 εκατ. και τέλος η Eurobank παρέμεινε στο -30% και τα 0,1010 ευρώ, με 240,80 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα για πώληση.
Ισχυρές διακυμάνσεις γνώρισαν και  τα τραπεζικά warrants των τριών τραπεζικών μετοχών, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά. Συγκεκριμένα, το warrant της Alpha Bank έκανε ημερήσια  διακύμανση 25,57% κλείνοντας στα 0,055 ευρώ. Ο παραστατικός τίτλος της Τρ. Πειραιώς σημείωσε διακύμανση  42,64%, κλείνοντας στα 0,01 ευρώ. Τέλος το warrant της ΕΤΕ έκλεισε 76,82^ χαμηλότερα στα 0,051 ευρώ ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε και τοπικό υψηλό στα 0,11 ευρώ.
Καθώς οι τιμές των υποκείμενων αξιών τους, εξαϋλώνονται και αναμένονται να πιεστούν περαιτέρω δεδομένης της ανακεφαλαιοποίησης που θα ακολουθήσει τα stress test, τα warrants καθίστανται το ιδανικότερο εργαλείο για Intraday trading, κάτι που διαφάνηκε και στον όγκο συναλλαγών.
Στο μέτωπο των εταιρειών, όπου το ποσοστό των πωλήσεων τους και τα  ΕΒΙΤDA προέρχονται από το εξωτερικό,  φάνηκαν σημάδια μερικής απορρόφησης των κραδασμών. Ενδεικτικά αναφέρονται ο Μυτιληναίος που απώλειες της τάξης του 29,36% στην αρχή της συνεδρίασης, περιόρισε στο -14,16% στο τέλος και στα 4,97 ευρώ. Ο Τιτάνας που από -26,92% το πρωί, έκλεισε -9,35% στα 19,40 ευρώ, ενώ σε μικρότερο βαθμό κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες οι Frigoglass (-20.48% από -30%) και η Folli Follie ( -17.36% από -23,55%).
Τις αρνητικές συνέπειες της αναμενόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση  των επισφαλειών, άρχισε να μετρά η μετοχή της ΔΕΗ η οποία έκλεισε 22,29% χαμηλότερα στα 3,66 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε και τοπικό χαμηλό στα 3,30 ευρώ ήτοι νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, οι μετοχές των ΟΤΕ και  ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες 11,59% και 16,90% αντίστοιχα ενώ ο ΟΤΕ ήταν η πρώτη σε εμπορευσιμότητα μετοχή με τζίρο 21,77 εκατ. ευρώ και δεύτερη ο ΟΠΑΠ με τζίρο 8,40 εκατ. ευρώ. Καλή η εικόνα της μετοχής της Αεροπορίας Αιγαίου, η οποία κατάφερε να περάσει και σε θετικό έδαφος ενδοσυνεδριακά, ερχόμενη από απώλειες 19,09% στην αρχή της συνεδρίασης. Στο κλείσιμο, η τιμή διαμορφώθηκε στα 6,15 ευρώ, 0,49% χαμηλότερα του κλεισίματος της 26ης Ιουνίου.
Μόνο από τις 25 μετοχές που απαρτίζουν τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, οι απώλειες σε κεφαλαιοποίηση άγγιξε τα 7 δισ. ευρώ!
fffff

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρές πιέσεις άνω του 28% δέχτηκαν οι Attica Bank, ΜIΓ, Intracom, ΣΩΛΚ και YΓΕΙΑ.
Δεδομένου των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 67,66 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου