Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ενίσχυση ομάδας διαπραγμάτευσης

Του Ν.Λυγερού

Επιτέλους ακούμε και από βουλευτές της κυβέρνησης ότι πρέπει να ενισχυθεί η ομάδα διαπραγμάτευσης και από ειδικούς τεχνοκράτες ή μη, σημασία έχει να κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις που βοηθούν τους πολιτικούς σε τεχνικά ζητήματα που είναι πολύ συγκεκριμένα και σημαντικά στις εφαρμογές του. Φτάνει πια να λέμε ότι όλα λύνονται πολιτικά. Διότι όλοι ξέρουμε ότι χωρίς γνώσεις ο πολιτικός έχει τα όριά του και δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε εκτεθειμένη την Ελλάδα, επειδή δεν αποδεχτήκαμε το γεγονός ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Αυτό που διαφαίνεται επίσης είναι η ανάγκη ύπαρξης διευρυμένης πολιτικής συνεννόησης που δεν είναι κομματικά εγκλωβισμένη. Δεν είμαστε σε μια φάση ομαλή, όπου χρειάζεται απλώς μια κλασική διαχείριση. Εδώ κάθε κίνηση, κάθε πράξη, κάθε απόφαση, πρέπει να είναι ορθολογική, στρατηγική και αποτελεσματική με στόχο να είναι σε βάθος χρόνου ανθεκτική. Δεν θέλουμε λοιπόν μπαλώματα και τεχνάσματα. Χρειαζόμαστε κατά συνέπεια ανθρώπους που ξέρουν από διαπραγματεύσεις με επιπτώσεις.


                                                            Το περιουσιακό της Κύπρου
                                                                      Του Ν.Λυγερού

Ακούμε πολλά για την πορεία των διαπραγματεύσεων και πολύ λίγες αντιδράσεις, γιατί επί της ουσίας δεν έχουν ακόμα αγγίξει σημαντικά ζητήματα. Έτσι τα επικοινωνιακά έχουν κι αυτά τα όριά τους. Προς το παρόν μιλούμε μόνο και μόνο για το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας και ακόμα κι αυτό μ’ έναν παράξενο και αμφίσημο τρόπο όσον αφορά στις ερμηνείες. Τώρα όμως που μπαίνει πιο σοβαρά το θέμα το περιουσιακό, θα φανεί ξεκάθαρα ότι έχουμε πρόβλημα και μάλιστα ουσιαστικό. Διότι όταν λέμε ότι είμαστε κάθετοι πάνω στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο στην περιουσία του, θα πρέπει να δείξουμε και να το αποδείξουμε επί του πρακτέου. Γιατί όλοι ξέρουμε το τεράστιο μέγεθος του προσφυγικού πληθυσμού. Διότι η άλλη προσέγγιση παραμένει αρνητική στην αυτόματη επανάκτηση της περιουσίας από τον ιδιοκτήτη. Κι ο μόνος τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι μια μορφή διαιτησίας. Κι όταν βλέπουμε πόσο δύσκολη είναι αυτή, παρόλο που υπάρχουν θετικές αποφάσεις από το ΕΔΑΔ, κατανοούμε ότι δεν λύνονται χωρίς δυναμικές πράξεις.

                                                          Απαραίτητη πολιτική σταθερότητα
                                                                           Του Ν.Λυγερού

Αν θέλουμε πραγματικά την οριστική αποφυγή της χρεοκοπίας, θα φανεί από τις πράξεις μας, γιατί τώρα έχουν εξαντληθεί πολλά από τα περιθώριά μας. Και η κρισιμότητα της κατάστασης φάνηκε αφού διακινδυνέψαμε ακόμα και την παραμονή μας στην Ευρωζώνη από αναποτελεσματικές κινήσεις δίχως βάθος χρόνου. Πρέπει να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης κι όχι να παραμείνουμε σε άτυπες επαφές. Γιατί άλλο συναντήσεις κι άλλο συμμαχίες. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να έχουμε κάποια πολιτική σταθερότητα στην πατρίδα μας. Αυτό το σημείο είναι απαραίτητο για να ενισχύσει και την αξιοπιστία μας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τον κομματισμό, όπου ο καθένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο, που ονομάζει καυτή πατάτα. Δίχως συντονισμό δεν γίνεται τίποτα, ούτε με φανατικούς που προτιμούν να βυθιστεί η Ελλάδα, για να υπερασπιστούν το κόμμα τους που δεν έκανε απολύτως τίποτα, για να αλλάξει τα πράγματα. Η πολιτική σταθερότητα επηρεάζει ακόμα και τις διαπραγματεύσεις και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε και αυτό το λάθος. Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα, για να γίνουμε αποτελεσματικοί, ας το καταλάβουμε επιτέλους κι ας παράγουμε έργο.

                                                                  Απαράδεκτη καθυστέρηση
                                                                             Του Ν.Λυγερού

Ενώ έχουμε τόσα προβλήματα, ακόμα δεν έχουμε ανοίξει τους φακέλους των υποψηφιοτήτων για τον διαγωνισμό περί υδρογονανθράκων. Κάθε υποψηφιότητα έχει καταθέσει 100.000 Ευρώ για κάθε θαλάσσιο οικόπεδο, αλλά λόγω τραπεζικής αργίας καθυστερήσαμε και σ’ αυτό. Στο δεύτερο θαλάσσιο οικόπεδο έχουμε μόνο μία τριπλή κοινοπραξία και κατά συνέπεια έχουμε μία απλοϊκή αξιολόγηση να κάνουμε, αφού αρκεί να εξετάσουμε την ορθότητα του φακέλου που έχει υποβληθεί, για ν’ αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις επί της ουσίας και να συμφωνήσουμε για το bonus υπογραφής, το οποίο αποτελεί την άμεση απολαβή για την Ελλάδα. Και σ’ αυτό έχουμε καθυστέρηση. Είναι λοιπόν απαραίτητο, στο Υπουργείο Ενέργειας να παρθούν σύντομα ορθολογικές αποφάσεις, που να επισπεύσουν την όλη διαδικασία και παράλληλα να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη σεισμική μελέτη Νότια της Κρήτης, έτσι ώστε να είναι πιο πυκνό το πλέγμα. Διότι αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση έχει επιπτώσεις και στο χρονοδιάγραμμα για τον επόμενο γύρο.

                                                                          ΑΟΖ και ζεόλιθος
                                                                             Του Ν.Λυγερού

Η ελληνική ΑΟΖ και ο ελληνικός ζεόλιθος είναι εργαλεία υψηλής στρατηγικής και εποικοδομητικές λύσεις, για να βοηθήσουν έμπρακτα την πατρίδα μας. Κατά συνέπεια, είναι θέματα που πρέπει να προωθήσουμε σε κάθε περίπτωση ό,τι και να γίνει, γιατί δεν είναι μόνο μέτρα εξοικονόμησης, αλλά μέτρα ανάκαμψης και ανάπτυξης. Με την ΑΟΖ και το ζεόλιθο λειτουργούμε και στο πλαίσιο θάλασσας με το Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και ξηράς με τη Μακεδονία και την Θράκη. Ας μάθουν οι περισσότεροι πολιτικοί μας τώρα που τα έμαθε και το αρμόδιο Υπουργείο περί τίνος πρόκειται για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, αφού έχουν άμεσα οφέλη για την Ελλάδα, για τις επενδύσεις και το εργατικό δυναμικό του τόπου. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τεχνικά θέματα αλλά για εθνικά. Έτσι μόνο θα τα προωθήσουν έμπρακτα σε πολιτικό επίπεδο κι έτσι θα αποκτήσουμε κέρδος ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο, αφού είναι στρατηγικές λύσεις.

                                                  Τακτικά προβλήματα και στρατηγικές λύσεις                                                                                  Του Ν.Λυγερού

Με την καθημερινότητα ξεχνάμε την ουσία, γιατί η συνήθεια σκοτώνει την σκέψη. Όταν ασχολείσαι με τακτικά προβλήματα, έχεις την εντύπωση ότι λύνονται με μεθόδους της τακτικής. Το θέμα είναι ότι είναι όντως μια εντύπωση και μόνο όταν αυτά είναι κρίσιμα. Επίσης η επανάληψη μιας μεθοδολογίας για την επίλυση ενός προβλήματος προϋποθέτει ότι αυτό δεν έχει μια συσσωρευτική ιδιότητα, αλλιώς αυτή θα δημιουργήσει μία αλλαγή φάσης, όπου η προηγούμενη μεθοδολογία θα καταρρεύσει. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα όταν έχουν μια διακλάδωση και το προβλέπει η θεωρία καταστροφών. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε στρατηγικές λύσεις που δεν επηρεάζονται από αυτές τις τοπικές αλλαγές, γιατί ενσωματώνουν πιο ανθεκτικά στοιχεία στη δομή τους, αφού ακολουθούν μια υπερδομή. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δούμε διαφορετικά τα προβλήματα, αφού θα λύνουμε πολλά και ταυτόχρονα χωρίς να χρειαστεί η επανάληψη, αφού θα έχουμε εκ φύσης την γενίκευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου