Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Εμφύλιος υπουργών της ΕΕ για τα κλειστά σύνορα με θύμα την Ελλάδα - Δραματική ομολογία Μουζάλα: Έρχονται δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα

Και νέα σύγκρουση Ελλάδος με Αυστρία  -  Η Αυστριακή υπουργός δήλωσε πως δεν γνωρίζει για πόσο καιρό τα σύνορα του Σένγκεν θα είναι στην Ελλάδα- Σχέδιο  έκτακτης ανάγκης στην Επιτροπή και την Ολλανδική Προεδρία κατέθεσε η Αθήνα  - Αβραμόπουλος: Σε δέκα μέρες καταρρέει το σύστημα
Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας, Γιάννης Μουζάλας, εξέφρασε την ικανοποίηση του, δηλώνοντας πως έχει ήδη καταθέσει έκτακτο πλάνο για τη καταπολέμηση ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τη στάση τους, ορισμένα κράτη και δημιουργηθεί τεράστια συμφόρηση προσφύγων στην Ελλάδα.


Χωρίς δεσμεύσεις για την επαναφορά στο status quo της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή αλλά με ένα ξεκάθαρο κλίμα υπέρ της Ελλάδας ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, με τον αναπληρωτή υπουργό να τονίζει πως το κλίμα έχει αντιστραφεί σημαντικά υπέρ των ελληνικών θέσεων, με κύριους συμμάχους στην ελληνική προσπάθεια την Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και σχεδόν καθολική κριτική προς τις δράσεις της Αυστρίας και των άλλων κρατών που προέβησαν σε μονομερής ενέργειες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι μεταξύ της ελληνικής και της αυστριακής πλευράς ανέβηκαν σε ένα βαθμό, με τον αναπληρωτή υπουργό να επισημαίνει στην Αυστριακή ομόλογο του πως οι δράσεις της χώρας της «δεν είναι φιλικές» και αφαιρούν χρόνο προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά, πλήττοντας παράλληλα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης ο Γιάννης Μουζάλας παρατήρησε ένα «ντόμινο» αντιθέσεων στις μονομερείς ενέργειες, ακόμα και από τις χώρες που προέβησαν σε αυτή την ενέργεια, με την κάθε χώρα της βαλκανικής οδού να ρίχνει τις ευθύνες για το κλείσιμο των συνόρων στις αποφάσεις γειτονικής χώρας.

Σχετικά με τη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό που οργάνωσε η Αυστρία στην Βιέννη χωρίς την Ελλάδα, ο υπουργός ανέφερε ότι από τη πλευρά της Ελλάδας ο μόνος τρόπος διαβουλεύσεων είναι οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί των Βρυξελλών και όχι οι μονομερείς ενέργειες. Αντίστοιχη οπτική είχε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική Προεδρία που συμφώνησαν πως δεν είναι παραγωγική η στάση της Αυστρίας.

Πιθανή η ανθρωπιστική κρίση 
Το αίτημα της Ελλάδας ήταν η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων και η αποφυγή μονομερών ενεργειών μέχρι τις 7 Μαρτίου, όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο της Παρασκευής. Παρόλα αυτά, «δύσκολες ημέρες» περιμένει ο υπουργός για την Ελλάδα με τις μεταναστευτικές ροές έπειτα από τη συμφόρηση, εξέφρασε όμως την πεποίθηση του πως «στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Για το λόγο αυτό ο Γιάννης Μουζάλας έχει ήδη καταθέσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Επιτροπή και την Ολλανδική Προεδρία. Για τον Γιάννη Μουζάλα οι δυσκολίες θα μεταφερθούν σύντομα στην Ευρώπη καθώς διακρίνεται μια δυσκολία συγχρονισμού και έλλειψη ενότητας.΄

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Αυστριακή ομόλογος του δήλωσε εξερχόμενη από το Συμβούλιο πως δεν γνωρίζει κατά πόσο μπορούν θα παραμείνουν τα σύνορα του Σένγκεν στην Ελλάδα.

Να προλάβουμε τα χειρότερα

Με την ολοκλήρωση της συνοδού των ΥΠΕΣ στις Βρυξέλλες το κύριο μήνυμα είναι η αναγκαιότητα λήψης μέτρων το ταχύτερο δυνατό για την αποφυγή των χειρότερων. Όπως δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών της Ολλανδίας Κλάας Ντάικοφ, έγινε συζήτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων. Συμφωνία υπήρξε επίσης και για την πρόταση κανονισμού συστηματικών ελέγχων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και στους πολίτες της ΕΕ.

Σημαντικό είναι επίσης πως αναμένεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και η συζήτηση των ΥΠΕΣ εστιάστηκε σήμερα στη μορφολογία και τα καθήκοντα της δύναμης αυτής, που θα εστιάζονται στην έρευνα, τον εντοπισμό και την διάσωση των μεταναστών.

Παράλληλα ο Κλάας Ντάικοφ αναφερόμενος στην Τουρκία δήλωσε πως γίνεται σκληρή δουλειά αλλά δεν πρόκειται για απλή υπόθεση αλλιώς δεν θα χρειαζόταν τόσο εντατική εργασία, επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα αυτό σε μια ημέρα» και προσέθεσε πως εάν δεν υπάρξει μια εμφανής ελάττωση των ροών τότε «είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Αβραμόπουλος: Σε δέκα μέρες καταρρέει το σύστημα


Από τη πλευρά του ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η ενότητα της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο αλλά και ανθρώπινες ζωές, επαναλαμβάνοντας πως μπορούν να υπάρχουν μόνο Ευρωπαϊκής λύσεις και πως οι ασυντόνιστες δράσεις κοστίζουν χρόνο. Αίσθηση κάνει όμως η δήλωση του πως εάν δεν δούμε «ξεκάθαρα αποτελέσματα» στο έδαφος μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες τότε το όλο σύστημα θα καταρρεύσει. Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κρίσιμη ημέρα πλέον αποτελεί η 7η του Μαρτίου με την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σημερινή απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ο Επίτροπος Αβραμόπουλος δήλωσε πως δεν πρόκειται για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων αλλά πως στόχος της ανάκλησης είναι για να γίνουν διαβουλεύσεις με την Ελληνίδα πρέσβειρα. 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου