Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Πίρι:Κατανόηση για το «πάγωμα» κεφαλαίων από Λευκωσία, αλλά...πρέπει να ανοίξουν

Στρασβούργο: Τα κεφάλαια 23 και 24 για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δήλωσε την Τετάρτη η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Κάτι Πίρι, αναφερόμενη στις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας παράλληλα κατανόηση στις ενστάσεις της Κύπρου.

Η εισηγήτρια της έκθεσης για την Τουρκία, μιλώντας στο Στρασβούργο λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια, στο Στρασβούργο, κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για άνοιγμα κεφαλαίων. Όπως είπε, πρόκειται για δύο σημαντικά κεφάλαια στον προενταξιακό διάλογο, σε αντίθεση με το άνοιγμα περισσότερο συμβολικών κεφαλαίων, όπως είναι το 33.

Η ουσία της ενταξιακής διαδικασίας αφορά τις θεμελιώδεις αρχές, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το άνοιγμα δεν θα αποτελούσε δώρο προς την τουρκική ηγεσία, αλλά ενθάρρυνση προς την κατεύθυνση της συνέχισης του διάλογου.

Η κ. Πίρι είπε εξάλλου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλλει θετικά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενώ χαρακτήρισε «σχεδόν απίθανο κατόρθωμα» την εκπλήρωση όλων των τεχνικών υποχρεώσεων εκ μέρους της Τουρκίας μέχρι τα μέσα Ιουνίου, για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια της έκθεση, τέσσερα είναι τα μηνύματα που θα σταλούν με την υπερψήφιση του κειμένου, την Πέμπτη. Όπως είπε, το πρώτο είναι ότι δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας για χάριν του προσφυγικού. Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να τυγχάνουν προστασίας όχι μόνο οι Σύροι, αλλά και οι Ιρακινοί και Αφγανοί, ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις των Σύρων από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Ακολούθως, μίλησε για το Κουρδικό, λέγοντας ότι η κατάσταση στα ΝΑ της χώρας είναι απαράδεκτη, ενώ πρόσθεσε ότι η συνολική πορεία των μεταρρυθμίσεων έχει καθυστερήσει σημαντικά σε βασικούς τομείς, όπως η ελευθερία της έκφρασης, όπου μάλιστα παρατηρήθηκε οπισθοδρόμηση.

Το τέταρτο σημείο, σύμφωνα με την Κάτι Πίρι, είναι ο έπαινος που εκφράζει το ΕΚ για τη σημαντική, όπως είπε, πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με την ελπίδα αυτές να οδηγήσουν σε μια συνολική και βιώσιμη λύση πριν το τέλος του χρόνου.
Αναφερόμενη γενικότερα στο περιεχόμενο της έκθεσης, η Κάτι Πίρι είπε ότι κατά το 2015, τη χρονιά που εξετάζει η έκθεση προόδου, αντί να υπάρχει σύγκλιση, η απόσταση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έχει αυξηθεί.

Ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτό φέρουν οι χώρες της ΕΕ που κρατούν κλειστή την πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία, ενώ καθόλου βοηθητικές δεν είναι και οι ενέργειες της Άγκυρας.

Σε ερώτηση για την αναφορά της έκθεσης στην προοπτική να καταστεί η τουρκική γλώσσα επίσημη γλώσσα της ΕΕ, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής είπε ότι πρόκειται για ένα σημείο που ζητάει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι ένας σημαντικός συμβολισμός που δείχνει ότι αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερη εμπιστοσύνη μετά από μια διένεξη που διήρκεσε για δεκαετίες, είπε.

Συμπλήρωσε ότι η κίνηση δείχνει επίσης και την προθυμία του ηγέτη της ε/κ κοινότητας, με το να ζητά από την Κομισιόν να ξεκινήσει την προετοιμασία για την τουρκική, για την ημέρα που θα επιτευχθεί η λύση.

Ως προς την αναφορά για πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η κ. Πίρι είπε ότι αυτό εναπόκειται στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, πρόσθεσε όμως ότι η ίδια δεν βλέπει κάποιο λόγο να μην αξιοποιείται κάθε ευκαιρία για διάλογο με σημαντικούς συνομιλητές.

«Δεν θα τα καταφέρουμε ως τον Ιούνιο για τη βίζα»

Ερωτηθείσα για το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η εισηγήτρια της έκθεσης εμφανίστηκε απαισιόδοξη ως προς το αν θα μπορέσει να κλείσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Είπε ότι η Τουρκία έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια που συζητείται το θέμα, όμως η τελευταία έκθεση της Κομισιόν έδειξε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκπλήρωση απαραίτητων τεχνικών κριτηρίων.

Υπάρχει θέληση για να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις για τη βίζα, εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα κριτήρια, είπε, όμως ανέφερε ότι η ίδια δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη κατά πόσο θα τα καταφέρει η Άγκυρα.

Αν δούμε την πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια και τη νομοθεσία που πρέπει να περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μιλάμε για ένα σχεδόν αδύνατο κατόρθωμα, είπε. Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε μέχρι τον Ιούνιο, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν παίζονται κανενός είδους πολιτικά παιχνίδια στο θέμα.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τη συμπερίληψη αναφοράς στην έκθεση του ψηφίσματος για την εκατονταετηρίδα της Αρμενικής Γενοκτονίας, η κ. Πίρι είπε ότι επαναλαμβάνονται τα ψηφίσματα που πέρασαν το 2015 από το Σώμα, χωρίς να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα συνδέεται με την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ως προς την πιθανότητα η Άγκυρα να επιστρέψει το ψήφισμα ως απαράδεκτο, η κ. Πίρι είπε «φοβάμαι πολλά πράγματα όχι όμως την αντίδραση της τουρκικής Κυβέρνησης», ενώ είπε ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση, όπως αυτή της Τουρκίας, θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη ένα δημοκρατικά εκλεγμένο Σώμα, όπως το Ευρωκοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου