Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Κομισιόν: €2 δισ. για Τουρκία ως το τέλος 2016 και άνοιγμα του κεφαλαίου 33 - Σχεδιασμός και για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης

Βρυξέλλες: Σύνολο 2 δισ. ευρώ για την Τουρκία ως το τέλος του έτους (ήδη έχουν εκταμιευθεί €150 εκατ.) και άνοιγμα του κεφαλαίου 33 για τις «Χρηματοοικονομικές και Οικονομικές Διατάξεις» πριν το τέλος Ιουνίου, προβλέπει η Κομισιόν στη σημερινή έκθεση αποτίμησης της συμφωνίας του Μαρτίου. Επιπλέον προβλέπει και σχεδιασμό για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία η Κομισιόν κατέθεσε το σχέδιο κοινής θέσης σχετικά με το κεφάλαιο 33 (οικονομικές και δημοσιονομικές διατάξεις) στο πλαίσιο του Συμβουλίου, στις 29 Απριλίου, ώστε το Συμβούλιο να αποφασίσει για το άνοιγμα του παρόντος κεφαλαίου έως τα τέλη Ιουνίου. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται με επιταχυνόμενο ρυθμό για να σημειώσουν πρόοδο σε πέντε κεφάλαια, με την επιφύλαξη των θέσεων των κρατών μελών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί στον τομέα της ενέργειας.

Η Κομισιόν θα οριστικοποιήσει τα έγγραφα σχετικά με το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Η Επιτροπή ολοκλήρωσε την κοινή θέση σχετικά με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στις 2 Μαΐου, 2016.

Και η ενημερωμένη έκθεση ελέγχου της ΕΥΕΔ σχετικά με την αμυντική πολιτική του εξωτερικού και την ασφάλεια εκδόθηκε στις 20 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προτάσεις της Κομισιόν σε σχέση με τα κεφάλαια δεν προκαταλαμβάνουν τη θέση των κρατών μελών, όπως ακριβώς αναφέρει και το κείμενο της Συμφωνίας με την Τουρκία στις 18 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου