Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Εκπληκτικές εικόνες από τη «μεγάλη αμερικανική έκλειψη» ηλίου - Πάνω από 12 εκατ. άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους σε 14 πολιτείες(Βίντεο - Φωτο)

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ίδιο σημείο στον πλανήτη μας έχει την ευκαιρία να δει μια ολική έκλειψη μόνο κάθε 375 χρόνια
Εκατομμύρια άνθρωποι σε 14 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν την τύχη να απολαύσουν με τα ίδια τους τα μάτια τη «μεγάλη αμερικανική έκλειψη» ηλίου, ένα φαινόμενο το οποίο έγινε ορατό στην περιοχή αυτή του πλανήτη μετά από 99 χρόνια.

Η έκλειψη δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα, ούτε από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά μόνο από συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ, όπου οι πυρετώδεις προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλές εβδομάδες, ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή.


Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο σε πάρκα του Όρεγκον



Το φαινόμενο άρχισε  να γίνεται ορατό στην Πολιτεία Όρεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ, ήδη από τις 09:05 (τοπική ώρα, 19:05 ώρα Ελλάδας). Η έκλειψη έφθασε στην κορύφωσή της 75 λεπτά αργότερα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της Πολιτείας αυτής έπεσε σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.



Αρκετά ΜΜΕ καλύπτουν live το ιστορικό γεγονός, το οποίο παρακολουθούν μέσω του YouTube ή από άλλες πλατφόρμες εκατομμύρια θεατές από όλον τον κόσμο.




Η πορεία της έκλειψης
Ένα εκατομμύριο επισκέπτες βρέθηκαν στο Όρεγκον, ενώ συνολικά τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ που ζουν σε μια λωρίδα πλάτους 113 χιλιομέτρων, που διατρέχει 14 αμερικανικές Πολιτείες, είχαν τη δυνατότητα να δουν την ολική έκλειψη ηλίου.

Όμως εκατομμύρια ακόμη είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια μερική έκλειψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αστρονόμων. Η Νότια Καρολίνα στις ακτές του Ατλαντικού είναι η τελευταία Πολιτεία των ΗΠΑ όπου θα είναι ορατή η ολική έκλειψη του ηλίου στις 21:48 (ώρα Ελλάδας), κοντά στην πόλη Τσάρλεστον.



Η εξέλιξη του φαινομένου

Για ένα μικρό «παράθυρο» χρόνου, γύρω στα δυόμισι λεπτά, η Σελήνη μπλόκαρε ακριβώς τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φαίνεται μόνο το στέμμα του. Στο ελάχιστο αυτό χρονικό διάστημα, μπορούσε κανείς να κοιτάξει απευθείας το φαινόμενο χωρίς να υποστεί σοβαρή βλάβη στα μάτια του.



Παρότι ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, η τελευταία βρίσκεται περίπου 400 φορές κοντύτερα στη Γη από αυτόν, με αποτέλεσμα οι δίσκοι του Ήλιου και της Σελήνης να έχουν σχεδόν το ίδιο φαινομενικό μέγεθος στα μάτια ενός παρατηρητή από τη Γη.

Σήμερα συμβαίνει μια ολική έκλειψη Ηλίου κατά μέσο όρο περίπου κάθε 18 μήνες σε κάποια περιοχή της Γης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ίδιο σημείο στον πλανήτη μας έχει την ευκαιρία να δει μια ολική έκλειψη μόνο κάθε 375 χρόνια (κάτι σαν... τζακ ποτ).

Όμως -κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό- το φεγγάρι απομακρύνεται αργά από τον πλανήτη μας, με ρυθμό περίπου τεσσάρων εκατοστών κάθε έτος, σύμφωνα με τη NASA. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι στο μακρινό μέλλον θα πάψουν να υπάρχουν ολικές εκλείψεις Ηλίου, επειδή η Σελήνη θα είναι πια πολύ μικρή στα μάτια ενός γήινου παρατηρητή για να σκεπάσει τελείως τον ηλιακό δίσκο.



Έτσι, σε περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια, η Γη θα γνωρίσει την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου της ιστορίας της - αν υπάρχουν ακόμη πάνω της άνθρωποι για να το γιορτάσουν ή να το θρηνήσουν.

Δείτε εικόνες από την εξέλιξη του φαινομένου...











                 ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου