Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΕΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΙ… ΔΙΔΥΜΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ! (2 Βίντεο)

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Ενώ τα βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινούπολης είναι παγκοσμίως γνωστά και έχουν εξυμνηθεί από πολλούς μουσικούς, ένα άλλο κάστρο με δίδυμους πύργους που είναι πολύ άγνωστο, δεσπόζει στον Βόσπορο στην ασιατική ακτή και προκαλεί δέος στους Τούρκους για τους θρύλους του και για κάποιες «μυστήριες» βραδιές που στοιχειώνουν όλη την περιοχή και αυτή την Βασιλίδα των Πόλεων.


Το κάστρο αυτό με τους διασωθέντες δίδυμους πύργους χάνεται στον θρύλο της ιστορίας και όπως αναφέρουν οι ίδιοι ο Τούρκοι, πρέπει να έχει κτιστεί τον δέκατο τέταρτο αιώνα την περίοδο από το 1305 έως το 1348 στο σημερινό προάστιο του Beykoz στην ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης από όπου και δεσπόζει στον Βόσπορο. Στα τέλη του δεκάτου τετάρτου αιώνα το κάστρο αναφέρεται με θαυμασμό από τον Γενουάτη περιηγητή, Vincenzo Lercari.

Οι Τούρκοι το ονομάζουν «Yoros Rum Kalesi», αλλά η ονομασία αυτή, δηλαδή το Yoros όπως το παραδέχονται και οι ίδιοι, προέρχεται από την ελληνική λέξη Όρος, γιατί βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου από όπου φαίνεται από μεγάλη απόσταση.

Το μέρος αυτό έγινε τους τελευταίους αιώνες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θέατρο πολλών πολεμικών αναμετρήσεων. Το 1399 ο Γάλλος Mareşali Bıucicaut προσπάθησε να το καταλάβει χωρίς επιτυχία ενώ το 1414 ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος συγκέντρωσε στο κάστρο αυτό στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τους μουσουλμάνους εισβολείς από την Προύσα και τους απέκρουσε.
Σήμερα οι δίδυμοι πύργοι προκαλούν το δέος, καθώς φέρουν ανεξίτηλα το βυζαντινό χριστιανικό σύμβολο του Σταυρού για το οποίο όσες προσπάθειες, όπως αναφέρεται και αν έκαναν παλαιοτέρα οι μουσουλμάνοι δεν μπόρεσαν να το αφαιρέσουν
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τις νύχτες, όπως αναφέρουν οι ντόπιοι κάτοικοι, συχνά ακούνε περίεργες ψαλμωδίες μέσα από τους πύργους και κάπου κάπου αναβοσβήνουν κάποιες φλόγες από κεριά που κάποιος τα έχει ανάψει, σε εμφανές μέρος στους δίδυμους πύργους του «Αιώνιου Ρωμιού»!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου