Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Νέα ευρήματα στο ιστορικό ναυάγιο Μέντωρ στα Κύθηρα – Βούλιαξε με τα κλεμμένα του Έλγιν(Φωτο)

Το πλοίο ΜΕΝΤΩΡ, που μετέφερε μέρος των αρχαιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από μνημεία των Αθηνών από την ομάδα του Λόρδου Έλγιν, βυθίστηκε το 1802 στα Ν.Α. Κύθηρα στην περιοχή του Αβλέμονα. Η έρευνα στο ναυάγιο Μέντωρ, που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, διενεργήθηκε στο διάστημα από 8 Ιουλίου έως 27 Ιουλίου 2017.


ναυάγιο Μέντωρ
1. Η περιοχή της Τομής 1/2017 με ξύλα του πλοίου

Τα ευρήματα στο ναυάγιο Μέντωρ

Στο ναυάγιο Μέντωρ βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και του πληρώματος, όπως πιόνια σκακιού, νομίσματα από τα οποία ένα χρυσό (Ουτρέχτη 1756), καπνοσύριγγες, φιαλίδια, ένας οστέινος καβαλάρης διακόσμηση μουσικού οργάνου, χτένια και μία οδοντόβουρτσα, καθώς και δύο μεταλλικά κομβία με παράσταση άγκυρας, που προέρχεται από ένδυμα ναυτικού. Επίσης το εμπρός μέρος ενός συρταριού επίπλου (φωτ. 4) καθώς και ένας μεγάλος αριθμός θραυσμάτων σκευών καθημερινής χρήσης.

ναυάγιο Μέντωρ
4. Εμπρός τμήμα ξύλινου συρταριού επίπλου.
Κατά τη διάρκεια της φετινής υποβρύχιας ανασκαφής ερευνήθηκε τομή (Τομή 1/2017) διαστάσεων περίπου 3μ.Χ2μ. σε περιοχή προς την πλώρη του πλοίου. Αν και στο χώρο δεν σώζεται σε καλή κατάσταση το σκαρί του πλοίου, βρέθηκε μεγάλος αριθμός ξύλων (φωτ. 1) που μαρτυρούν την καταστροφή του τόσο κατά την διάρκεια της πρώτης ναυαγιαιρεσίας του 1802-1804 όσο και από τις μετέπειτα ενέργειες στο χώρο, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τροχαλιών (φωτ. 2), σχοινιών και μεταλλικών αντικειμένων (φωτ. 3), που σχετίζονται με την περιοχή, όπου υπήρχε ο ένας από τους δύο ιστούς του πλοίου.
Στην έρευνα συμμετείχαν από την Εφορεία Εναλίων Αρχ/των οι: Δρ. Δημήτρης Κουρκουμέλης ως Διευθυντής, Άρης Μιχαήλ και Λ. Μερσενιέ ως υπεύθυνος καταδύσεων. Η έρευνα υποστηρίχτηκε από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Όμιλο, το Δήμο Κυθήρων, την Ilios Shipping Co, τον κ. Στάθη Τριφύλλη και την ΜΚΟ Αργώ.

ναυάγιο Μέντωρ
3. Σιδερένια αντικείμενα από το νότιο τμήμα της τομής.
 
ΠΗΓΗ newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου