Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ζάκυνθος: Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τις φωτιές στο νησί - Πύρινη κόλαση για τέταρτη μέρα

Δώδεκα τα ενεργά μέτωπα φωτιάς, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Επιχειρούν δυνάμεις απ' όλη την Ελλάδα - Τα πιο δύσκολα μέτωπα είναι στο Καταστάρι, στο Κοιλιωμένο και στο Παλιό Χωριό, όπου οι ισχυροί άνεμοι και η διασπορά των δυνάμεων δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν την κατάσταση
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε η Ζάκυνθος, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13 Αυγούστου, ενώ στο νησί υπάρχουν ακόμα 12 ενεργές εστίες φωτιάς.


Σχετικό αίτημα απέστειλε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του Νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου.

Δώδεκα τα ενεργά μέτωπα στο νησί

Κόλαση φωτιάς για τέταρτη ημέρα σε δασικές περιοχές στη Ζάκυνθο και η πύρινη λαίλαπα δεν λέει να «κοπάσει», παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των 134 πυροσβεστών που βρίσκονται στο νησί.

Τα μέτωπα ξεφυτρώνουν συνεχώς, με τελευταίο αυτό στην περιοχή Παλιό χωριό του Δήμου Αρτεμισίου το οποίο εκδηλώθηκε περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και ανέβασε τον αριθμό των ενεργών εστιών σε δώδεκα.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, τα πιο δύσκολα μέτωπα είναι τρία, στο Καταστάρι, στο Κοιλιωμένο και στο Παλιό Χωριό, όπου οι ισχυροί άνεμοι και η διασπορά των δυνάμεων δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν την κατάσταση. Στην κατάσβεση των φωτιών συμμετέχουν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος επιχειρεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Τα άλλα ενεργά μέτωπα βρίσκονται στις περιοχές Κάμπι και Άγιος Νικόλαος, ενώ το βράδυ της Κυριακής είχε ξεσπάσει μια ακόμη πυρκαγιά σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι.

Δήμαρχος Ζακύνθου: Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά τέτοια καταστροφή

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, επέμεινε στην εκδοχή του εμπρησμού για τις πυρκαγιές που καίνε εδώ και τέσσερις ημέρες.

«Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κολοκοτσάς.

Επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο».

Προσπαθώντας να ανιχνεύσει τα αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς είπε ότι «το νησί μας είναι πανέμορφο και γι αυτό θέλησαν να την κάψουν».

Όσον αφορά, τέλος, το αν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές ο δήμαρχος Ζακύνθου είπε ότι «έχει φύγει ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, δύο ημέρες κάναμε τα πάντα προκειμένου να σώσουμε το χωριό Αγαλά».

Στις φωτιές της Ζακύνθου έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας οι οποίες αναφέρουν ότι το πιο επικίνδυνο μέτωπο είναι αυτό που βρίσκεται μεταξύ του Κοιλιωμένου και Αγαλά.

Την Κυριακή έφτασαν στο νησί ακόμα έξι οχήματα με 20 άντρες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική δύναμη στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της χώρας.

Σε Αγαλά και Βασιλικό υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ στις Βολίμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, για να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το απόγευμα της Κυριακής παραδόθηκε στις φλόγες ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στο χωριό, περίπου 100 μέτρα από τον κύριο οικισμό του Αγαλά και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια του χωριού.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου