Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ιδού η αντίδραση της Τουρκία για τη σύνοδο MED-7

Για εκμετάλλευση της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ κατηγορεί το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την ε/κ πλευρά, επικρίνοντας τις αναφορές στο Κυπριακό στην κοινή διακήρυξη του MED7. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητά της να πάει τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/κ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “οι διατυπώσεις που περιλαμβάνονται στην κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την 5η Σύνοδο των Χωρών της Νοτίου Ευρώπης, μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στην ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου, αποτελούν νέο παράδειγμα στάσης, η οποία απέχει από την αμεροληψία και εποικοδομητικότητα που επιδεικνύουν κάποιες χώρες της ΕΕ υπό τον τίτλο ‘Αλληλεγγύη της Ένωσης’”.
 
Προσθέτει ότι “στη διακήρυξη κατά την οποία εκτιμώνται οι λεγόμενες προσπάθειες της ε/κ πλευράς στη διαδικασία της λύσης του Κυπριακού και στηρίζονται οι μονομερείς δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου' συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τη συμμετοχή της στην ΕΕ’”.

“Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι ο βασικός λόγος της αποτυχίας της Διάσκεψης για το Κυπριακό το 2017 είναι η αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς και η νοοτροπία της να θεωρεί τον εαυτό της ως το μοναδικό ιδιοκτήτη στο νησί και τον τ/κ 'λαό’ ως μειονότητα. Tο γεγονός ότι στην κοινή διακήρυξη δεν γίνεται καμία αναφορά στα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών ενέργειας στο νησί, αποδεικνύει ότι συνεχίζεται αυτή η στρεβλή νοοτροπία. Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητά της να πάρει τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/κ”, υποστηρίζεται περαιτέρω.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου