Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Κοινή διακήρυξη με σαφή μηνύματα από την Τριμερή

Με το καλωσόρισμα του Βενιαμίν Νετανιάχου και την ικανοποίησή του για την εμπλοκή των ΗΠΑ ξεκίνησε στις 19:00 η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ.
Στην κοινή δήλωση ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους αφιέρωση στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον μηχανισμό της Τριμερούς συνεργασίας, τονίζοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή» τονίζεται.
Τέλος, καλωσορίζουν την τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και της προοπτικής να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για υπέροχη στιγμή και ευχαρίστησε τον Βενιαμίν Νετανιάχου για την ιστορική σύνοδο στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στη Σύνοδο.
«Είμαστε ευτυχείς που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo, μας ενώνει σήμερα. Η παρουσία του είναι μια απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και μια σταθερή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η συνεργασία των τριών χωρών έγινε στρατηγικής σημασίας κάτι που επιβεβαιώνει η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται στο Ισραήλ από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.
Στο επίκεντρο των επαφών ενόψει τριμερούς συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και οι περιφεριακές εξελίξεις.
Μετά την Τριμερή πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται διμερής επίσης συνάντηση με τον επικεφαλής του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο.
Πριν την Τριμερή διεξήχθη διμερής συνάντηση του Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ.
Σε δηλώσεις τους οι Βενιαμίν Νετανιάχου και Μάικ Πομπέο στάθηκαν ιδιαίτερα στις εξαιρετικές σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ, ενώ ανέφεραν πως συζήτησαν τις εξελίξεις με το Ιράν. Επιβεβαίωσαν πως στην Τριμερή που ακολουθεί θα συζητήσουν θέματα ενεργειακής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα, τον ΠτΔ υποδέχθηκε στην Ιερουσαλήμ ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Sammy Revel μέσω ανάρτησης του στο twitter.

ΠΗΓΗ Philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου