Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ξαφνική εμπλοκή Τουρκίας-ΗΠΑ λόγω S-400: «Θα διαρρεύσουν μυστικά στη Ρωσία» – Κυοφορούμενη συνεργασία Μόσχας-Άγκυρας σε εξοπλιστικά

Πυρ και μανία είναι πολλοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον με τον Ερντογάν, μετά και την ανακοίνωση πιθανής αγοράς νέου συστήματος πυραύλων S-400, αλλά και της κατασκευής εθνικού μαχητικού σε συνεργασία με την Ρωσία, κάτι που “διαλύει” σημαντικά τις συμφωνίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, σχετικά με τον εξοπλισμό και την πιθανή διαρροή τεχνολογικά απόρρητης τεχνολογίας της συμμαχίας προς Ρωσία μεριά.

Η Τουρκία υλοποίησε χθες μια πλήρη δοκιμή του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσουν ευαίσθητες τεχνολογικές πληροφορίες εάν χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τον μαχητικό F-35 αλλά και από την συνεργασία Τούρκων και Ρώσων σχετικά με το νέο τουρκικό εθνικό μαχητικό, αναφέρει το France 24.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει τεχνική βοήθεια στην Τουρκία για την ανάπτυξη ενός τύπου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, τόνισε ο Ντμίτρι Σουγκάεφ, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας για την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία.
“Η Ρωσία έχει πολλά να προσφέρει στους Τούρκους συνεργάτες μας σε αυτό το επίπεδο αναφορικά με την ανάπτυξη διαφορετικών συστημάτων. Αυτοί επίσης, έχουν μεγάλη εμπειρία. Μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά”, είπε ο Σουγκάεφ πριν 4 ημέρες.

Η Τουρκία, ως γνωστό έχει παραγγείλει 100 μαχητικά F-35 και η αμυντική της βιομηχανία ήταν μέρος της αλυσίδας κατασκευής υλικών του νέου μαχητικού.
Η ουσία δεν αφορά μόνο αυτό το οποίο είναι γνωστό, αλλά επεκτείνεται στην κυοφορούμενη συνεργασία Ρώσων και Τούρκων για μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν και αφορούν προηγμένα αμυντικά προϊόντα, φέρνοντας Τούρκους και Ρώσους πολύ-πολύ κοντά.
Μια τέτοια συνεργασία θα επιφέρει, τονίζουν τα δυτικά ΜΜΕ, πιθανή διαρροή τεχνολογικών μυστικών και άλλων στοιχείων του συστήματος άμυνας του ΝΑΤΟ, τα οποία όπως είναι φυσικό θέλουν να μάθουν οι Ρώσοι διακαώς.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ φάνηκαν απρόθυμες να επιβάλουν σημαντικές κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών πυραύλων, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να γλιτώσει αν δεν ενεργοποιούνταν το σύστημα S-400, κάτι που κάηκε χθες με την δοκιμή του συστήματος στην Άγκυρα.
Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι θα καταβάλουν προσπάθειες μέχρι τον Απρίλιο για να επιλύσουν αυτή την διαφορά, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός NTV.
Ερωτηθείς όμως για το πώς θα βρεθεί λύση, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Κατάρ ότι: «υπάρχει μια διαδικασία που θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο”.
Ποιος όμως εγγυάται σήμερα μετά την τουρκική δοκιμή των S-400 ότι οι Αμερικανοί (εκτός Τραμπ) θα συνεχίσουν να συζητούν με τον Τούρκο πρόεδρο και για πόσο ακόμα;

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου