Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Απίστευτος όγκος νερού έπεσε χθες στη Ρόδο - κατοντάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία •Ξεχείλισαν όλοι οι χείμαρροι στα χωριά ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις

Άνοιξαν οι ουρανοί χθες το απόγευμα πάνω από το νησί της Ρόδου, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλά προβλήματα και ζημιές κυρίως στο οδικό δίκτυο, σε υποδομές αλλά και σε ιδιωτικές περιουσίες.

Το νησί, πλημμύρισε στην κυριολεξία, από τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε, ενώ οι χείμαρροι σε όλα σχεδόν τα χωριά υπερχείλισαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι δρόμοι της πόλης αλλά και των χωριών μετατράπηκαν σε ποτάμια, η κυκλοφορία μπλόκαρε και δεκάδες οδηγοί αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κινδύνεψαν κιόλας.

Σε κατάσταση συναγερμού βρισκόταν από νωρίς το απόγευμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου (ΠΥΡ) η οποία δέχθηκε…άπειρες κλήσεις!
Συγκεκριμένα, μόνο μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες η ΠΥΡ είχε ήδη δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις από τον Αρχάγγελο και για όλες τις περιοχές περιμετρικά του νησιού της Ρόδου, με όλο το ανθρώπινο δυναμικό της να βρίσκεται στους δρόμους!
Εκεί που εστίασαν πρώτα, βέβαια, οι άνθρωποι της πυροσβεστικής ήταν η προστασία και η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής αφού, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έφθαναν στη «Ρ» υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που χρειάστηκε να παρέμβει για απεγκλωβισμούς αλλά και για να διασφαλίσει την ασφάλεια συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, κατάκοιτοι ακόμα και για ένα μωράκι!
Ούτε λόγος βέβαια για τις εκατοντάδες κλήσεις που δέχθηκε, απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα με όλο το ανθρώπινο δυναμικό της ΠΥΡ να υπερβάλει εαυτόν για ν’ ανταποκριθεί. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν, ότι ο δήμος Ρόδου, με επείγουσα ανακοίνωσή του, ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, ενώ τα σχολεία θα είναι κλειστά και σήμερα.
Εκτός από την πόλη της Ρόδου, σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν σε Ιξιά, Λάρδο, Μαλώνα, Μανδρικό, Απολακκιά, Άγιο Ισίδωρο, Αρχάγγελο κυρίως από τις υπερχειλίσεις χειμάρρων.
Στην πόλη της Ρόδου, τα προβλήματα ήταν έντονα, στην οδό Μιχαήλ Πετρίδη, στην οδό Δημοκρατίας, αλλά και στο δρόμο από Μήδεια προς Φανερωμένη.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οι σταθμοί της Ρόδου κατέγραψαν μεγάλα ύψη βροχής (μετά τις 7 μ.μ.) και συγκεκριμένα:
- Ρόδος (πόλη) 85 χιλιοστά
- Έμπωνας 153 χιλιοστά
- Λίνδος 95 χιλιοστά
- Κατταβιά 39 χιλιοστά.

Tραγωδία με ηλικιωμένη γυναίκα στην Ιαλυσό
Τραγικό θάνατο βρήκε χθες λίγο μετά τις 7 το βράδυ, μια γυναίκα μια από την περιοχή της Ιαλυσού.
Το σπίτι όπου διέμενε, πλημμύρισε και η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη. Το νερό ανέβηκε πάνω από το ύψος του κρεβατιού με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.
Η άτυχη γυναίκα ήταν μόνη της εκείνη την ώρα στο σπίτι. Η σφοδρή κακοκαιρία που μετέτρεψε τους δρόμους σε χειμάρρους  ήταν η αιτία που το σπίτι της άρχισε να γεμίζει με νερά. Η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη εδώ και χρόνια. Στο σημείο κλήθηκαν και έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την άτυχη ηλικιωμένη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Ρόδου ενώ διατάχθηκε σχετική έρευνα.

ΠΗΓΗ rodiaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου