Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Έπεσαν οι μάσκες! Η Γερμανία υποστηρίζει την Τουρκία για τους S-400 και εγκαλεί τις ΗΠΑ

 «Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία», πανηγυρίζει σε τίτλο της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τη Δευτέρα αντιτάχθηκε στο αίτημα της Ελλάδας να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στρατηγικά δεν το βλέπω σωστό. Η Τουρκία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολο να γίνει» δηλώνει ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Μάλιστα ο κ. Μάας δικαιολογεί την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά μακρού βεληνεκούς S-400:

«Επειδή η Τουρκία αν και εταίρος του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσε να αγοράσει πυραύλους από τις ΗΠΑ, τους βρήκε πολύ εύκολα από τη Ρωσία».

Δικαιολόγησε και συντάχθηκε με το τουρκικό καθεστώς ενάντια στις ΗΠΑ. Ξαφνιάζετε κανείς;

Μιλώντας στο dpa, ο Μάας είπε:

«Δεν θεωρώ σωστά το αίτημα εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας.

»Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε αυτό ενάντια σε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ.

»Είδαμε ότι η σύμμαχος του ΝΑΤΟ Τουρκία αγόρασε εύκολα πυραύλους από τη Ρωσία επειδή δεν μπορούσε να αγοράσει από τις ΗΠΑ».

«Φυσικά, υποστηρίζουμε την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκλείσουμε μόνιμα έναν εταίρο του ΝΑΤΟ από τη συνεργασία εξοπλισμού», δήλωσε.

Μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός, κάνει αναφορά στις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. κατά της Άγκυρας, στις γεωτρήσεις και τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας συστηματικά χαρακτηρισμούς όπως «παράνομες» γεωτρήσεις, ή «παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Κλείνοντας, ο υπουργός λέει ότι δεν έχει χάσει τις ελπίδες του για μία διπλωματική λύση του προβλήματος.

Υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις αυτές, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης δεν είχαν δημοσιευτεί στην ελληνική έκδοση της Deutsce Welle, αντιθέτως έχουν αναρτηθεί στην τουρκική έκδοση και έχουν ήδη βρει μεγάλη απήχηση στον τουρκικό Τύπο.
 
ΠΗΓΗ  tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου