Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Συμβούλιο της Ευρώπης: Κυρώσεις στην Τουρκία εάν δεν αποφυλακίσει τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά - Η Ευρώπη θα περιμένει έως τα τέλη Νοεμβρίου

Κυρώσεις προτίθεται να επιβάλλει η Επιτροπή Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Τουρκία εάν μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου δεν έχει εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τον Οσμάν Καβαλά.Το ΕΔΑΔ έχει καλέσει, από τον Δεκέμβριο του 2019, την Άγκυρα να αποφυλακίσει τον 63χρονο ακτιβιστή της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, ωστόσο η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί.

Ο Καβαλά συνελήφθη, τον Οκτώβριο του 2017, με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί. Αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το γεγονός ότι ο Καβαλά παραμένει στη φυλακή «υποδηλώνει την άρνηση των (τουρκικών) Αρχών να υπακούσουν σε αυτήν την εντολή του Δικαστηρίου», αναφέρει η Επιτροπή των Υπουργών που πλέον απαιτεί από την Τουρκία την αποφυλάκισή του.

Το όργανο αυτό, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ή οι εκπρόσωποί τους συνεδρίαζε από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη για να εξετάσει αν έχουν εκτελεστεί οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Καθώς η Τουρκία δεν εφάρμοσε την απόφαση του 2019, η Επιτροπή «εξέφρασε τη βούλησή της να γνωστοποιήσει επισήμως στην Τουρκία την πρόθεσή της να ξεκινήσει τη διαδικασία» σε βάρος της στην επόμενη συνεδρίασή της (30 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου), εφόσον ο Καβαλά δεν έχει αποφυλακιστεί μέχρι τότε.

Η διαδικασία αυτή, για την έγκριση της οποίας απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των χωρών μελών (δηλαδή 32 σε σύνολο 47) ώστε να επικυρωθούν οι τυχόν κυρώσεις, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, το 2017. Και σε εκείνη την περίπτωση το Μπακού δεν αποφυλάκιζε έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Ιλγκάρ Μαμάντοφ. Απέναντι στην απειλή των κυρώσεων ο Μαμάντοφ αποφυλακίστηκε τελικά τον Αύγουστο του 2018.

Η Επιτροπή δεν διευκρίνισε ποιες κυρώσεις θα μπορούσε να επιβάλει στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ  pontosnews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου