Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Echoes of the Past: Στη μεγάλη οθόνη το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων με πρωταγωνιστή τον Μαξ φον Σίντοφ(Βίντεο)

Η ταινία «Καλάβρυτα 1943», με τον πολυβραβευμένο ηθοποιό Μαξ φον Σίντοφ στον τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο (σ.σ. απεβίωσε στις 8 Μαρτίου 2020), έρχεται στις 11 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους. Μια πρώτη γεύση από την πολλά υποσχόμενη ταινία, μπορούμε να πάρουμε από το παρακάτω trailer, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες. Η ταινία εξιστορεί το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Στην ταινία «Καλάβρυτα 1943» («Echoes of the Past»), υποδύεται τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων του 1943. «Έχω ζήσει με αυτές τις μνήμες για τόσο καιρό που έχουν γίνει οι πληγές μου», ακούγεται να λέει στο τρέιλερ ο χαρακτήρας.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μαξ Φον Σίντοφ, Αστριντ Ρους, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Παπαγιάννης, Μάρτιν Λάερ, Αλις Κρίγκε, Τόμας Αράνα, Γιώργος Βογιατζής, Μάξιμος Λιβιεράτος, Τάσος Καρλής, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικόλα Δημητρόπουλου.

H σφαγή

Ως αντίποινα για την καταστροφή τμήματος του 749 Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών που διενεργούσε αντιανταρτικές επιχειρήσεις κατά του ΕΛΑΣ στην ευρύτερη ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων τον Οκτώβριο και της εκτέλεσης των αιχμαλώτων Γερμανών, η 117η Ορεινή Μεραρχία εκτελεί την «επιχείρηση Καλάβρυτα» (Untermehmen Kalawrita), μια επιχείρηση γενικών αντιποίνων για την τρομοκράτηση και τον παραδειγματισμό του πληθυσμού.

Από τις 5 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, οι Γερμανοί καταστρέφουν συστηματικά τα γύρω των Καλαβρύτων χωριά ενώ στις 13 του μηνός εκκενώνουν την πόλη και διαχωρίζουν τα γυναικόπαιδα από τους άνδρες 14-65 ετών, τους οποίους οδηγούν στην περιοχή Ράχη του Καππή και τους εκτελούν δια πολυβολισμού.

Συνολικά, πάνω από 1,100 αθώοι κάτοικοι από την πόλη των Καλαβρύτων και τα γύρω χωριά εκτελέστηκαν από τις 4 ως τις 15 Δεκεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή και τα σπίτια δυναμιτίστηκαν ή κάηκαν. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στον ελληνικό χώρο κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

ΠΗΓΗ ptisidiastima

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου