Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Νίκη Μακρόν «βλέπουν» οι αγορές αλλά... τρέμουν την έκπληξη από Λεπέν

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή νίκη του Γάλλου προέδρου που θα ευνοήσει τη σταθερότητα στις αγορές, όμως αναλυτές προειδοποιούν ότι μια έκπληξη από τη Λεπέν θα φέρει πολύ ισχυρούς κραδασμούς.

Όλες οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κατακτήσει μία δεύτερη θητεία, κερδίζοντας τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει μία ανατροπή και να εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν δεν έχει ξεφύγει της προσοχής των αναλυτών, με κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους από τη Citigroup έως τον διαχειριστή κεφαλαίων Amundi να προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες στις αγορές, πιθανώς πιο επιθετικές σε σύγκριση με αυτές που καταγράφηκαν μετά το Brexit.  

Εάν υπάρξει επικράτηση της Μαρίν Λεπέν, εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα δεχθούν σημαντικό πλήγμα, τουλάχιστον τη Δευτέρα 25 Απριλίου, μία ημέρα μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ενώ τα γαλλικά ομόλογα θα υποαποδώσουν σε σύγκριση με τα γερμανικά και το ευρώ θα μπορούσε ακόμη και να βρεθεί σε «απόλυτη ισοτιμία» με το δολάριο το επόμενο διάστημα. 

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων ο Μακρόν αναμένεται ότι θα κατακτήσει το 55,7% των ψήφων έναντι 44,3% της Λεπέν. Όμως κανείς δεν ξεχνά πόσο αιφνιδιάστηκαν οι αγορές τόσο από το Brexit όσο και από την εκλογή του Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ, δύο γεγονότα που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι δεν θα συμβούν. 

«Θα ήταν μία απόλυτα οδυνηρή ημέρα για τις αγορές», εκτιμά ο Έρικ Χασίντ, trader της Aurel και προσθέτει ότι «εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα κερδίσει ο Μακρόν, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια έκπληξη. Το ίδιο συνέβη και με το Brexit». 

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων συνιστούν μια ποικιλία στρατηγικών για την αντιστάθμιση έναντι μιας πιθανής νίκης της Λεπέν. Η Citigroup, η οποία εκτιμά την πιθανότητα νίκης του Μακρόν στο 65%, συνιστά στους επενδυτές να πουλήσουν 8ετή γαλλικά κρατικά ομόλογα και να προχωρήσουν σε αγορά του αντίστοιχου αυστριακού κρατικού ομολόγου. 

Έντονη μεταβλητότητα για τις μετοχές με «έκθεση» στη γαλλική οικονομία

Η Amundi είναι «επιφυλακτική» όσον αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, προτιμώντας αντ' αυτού μετοχές υψηλής ποιότητας αμερικανικών εταιρειών και φθηνές μετοχές, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή της.

Ο Στεφάν Μονιέρ,  επικεφαλής επενδύσεων στη Lombard Odier, συμβουλεύει τους επενδυτές που ανησυχούν για μια νίκη της Λε Πεν να μειώσουν τις τοποθετήσεις τους σε ευρώ και να στραφούν στο δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 5,6% σε διάστημα δύο ημερών μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ ο δείκτης Stoxx 600 έχασε 11%.  

Μια νίκη της Λεπέν θα ήταν αναμφισβήτητα ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ για τους επενδυτές, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγαλύτερο προβάδισμα για τον Μακρόν από ό,τι για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016. Και οι Γάλλοι δημοσκόποι έχουν καλό ιστορικό, με τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του 2017 και στον πρώτο γύρο φέτος να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τα αποτελέσματα. 

Θα υπάρξει «μια μαύρη Δευτέρα» στα χρηματιστήρια εάν κερδίσει η Λεπέν, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί πιθανώς κατά 6% και τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να βυθίζεται περισσότερο από αυτό, όπως δήλωσε ο Λούντοβικ Λαμπάλ, διαχειριστής του Strategic Europe Quality Fund στην Eric Sturdza Investments.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays με επικεφαλής τον Εμανουέλ Κάου, τόνισαν ότι αναμένουν τουλάχιστον 5% πτώση στις αγορές μετοχών σε περίπτωση νίκης της Λεπέν, αλλά δεν βλέπουν λόγο πανικού αυτή τη στιγμή. 

Πώς «μετρά» τις γαλλικές εκλογές η αγορά ομολόγων

Από την πλευρά της η Σιλβί Κογιόν, στέλεχος της Oddo BHF τοποθετεί την πιθανότητα μιας νίκης της Λεπέν στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν από πέντε χρόνια, προσθέτοντας ότι μία διάψευσή της θα οδηγούσε σε δυσμενή πορεία τις μετοχές, ενώ το ευρώ θα υποχωρήσει χαμηλότερα χάνοντας και την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. 

Αν και η Λεπέν δεν υποστηρίζει πλέον την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ζητήσει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να καταστεί το γαλλικό δίκαιο ανώτερο από τους κανόνες της ΕΕ. Θέλει επίσης να επαναφέρει τους μόνιμους συνοριακούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν, κάτι που θα ερχόταν σε αντίθεση με το δίκαιο του μπλοκ, και τάσσεται υπέρ της μείωσης των γαλλικών εισφορών στην ΕΕ. 

Πρόκειται για μέτρα που στην ουσία θα ακυρώσουν την προσπάθεια Μακρόν για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ μπορεί να πλήξουν την πορεία των κρατικών ομολόγων των πιο «αδύναμων» χωρών όπως η Ιταλία, σύμφωνα με τη Citigroup

Περιορισμός της μεταβλητότητας στην Ευρώπη μετά τον α' γύρο των εκλογών

Το αποτέλεσμα θα υπονόμευε επίσης άλλους ηγέτες που τάσσονται υπέρ μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως ο Μάριο Ντράγκι της Ιταλίας, δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, στρατηγικός αναλυτής της Pictet Wealth Management. «Θα ήταν ένα τεράστιο ψυχολογικό σοκ για τους ανθρώπους της γενιάς μου και τους μεγαλύτερους», ο αναλυτής ο οποίος είναι 41 ετών και προσέθεσε «ο Μακρόν είναι πιθανώς ο πιο φιλοευρωπαίος και ο πιο έμπειρος ηγέτης στην Ευρώπη. Οπότε τι θα σήμαινε αυτό για τον Ντράγκι; Τι θα σήμαινε για την υπόλοιπη Ευρώπη;».

Μια νίκη της Λεπέν θα μπορούσε να δει τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων να διευρύνεται κοντά στις 250 μονάδες βάσης, εκτίμησε, ενώ δεν δίστασε να αναρωτηθεί εάν μία νίκη της Λεπέν θα μπορούσε ακόμη και να αποτελέσει πρόβλημα για την ευχέρεια της ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές ομολόγων. 

Προς το παρόν, πάντως, καθώς το προβάδισμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις έχει αυξηθεί, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών γαλλικών κρατικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων έχει μειωθεί στις 47 μονάδες βάσης από 55 μονάδες βάσης πριν από τον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου. Η JPMorgan Asset Managements εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει, εάν νικήσει η Λεπέν, αύξηση του spread στις 80 μονάδες βάσης.

ΠΗΓΗ https://www.businessdaily.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου