Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Ινδία: Θέλουμε να είμαστε φίλοι με τη Δύση, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ρωσίας για την υπεράσπιση των συνόρων μας

 

Η Ινδία θέλει να είναι ισχυρή φίλη του "φιλελεύθερου κόσμο", αλλά χρειάζεται τη βοήθεια της Ρωσίας για να υπερασπιστεί τα σύνορά της, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, Νιρμάλα Σίθαραμαν, μετά τις επικρίσεις για την άρνησή της να καταδικάσει ευθέως τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ινδία είναι ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικών όπλων στον κόσμο, τα οποία χρησιμοποιεί για να αποτρέψει την επιθετικότητα του Πακιστάν και της Κίνα - δύο χώρες που συνεργάζονται εδώ και καιρό σε θέματα άμυνας. Ενώ οι ΗΠΑ παραδοσιακά επεδίωκαν να εξισορροπήσουν τους δεσμούς μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, το οποίο για χρόνια ήταν σημαντικός εταίρος στο Αφγανιστάν, επιδιώκει πλέον μια στενότερη σχέση με την Ινδία, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Κίνα.

"Έχουμε έναν γείτονα, ο οποίος ενώνει τα χέρια με έναν άλλο γείτονα, οι οποίοι είναι και οι δύο εναντίον μου", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας. "Στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, Θεός φυλάξοι, αν δημιουργηθούν συμμαχίες, η Ινδία πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να προστατεύσει τον εαυτό της".

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι έχει ήδη μεταφέρει αυτή τη "μοναδική" γεωπολιτική θέση στις ΗΠΑ, πρόσθεσε η Σίθαραμαν. Ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης προειδοποίησε εκ νέου την Πέμπτη την Κίνα με κυρώσεις εάν προσφέρει "υλική υποστήριξη" στον πόλεμο του Πούτιν, ενώ δεσμεύτηκε επίσης να βοηθήσει την Ινδία να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά όπλα. 

"Η Ινδία θέλει να είναι φίλη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον δυτικό, ελεύθερο, φιλελεύθερο κόσμο, αλλά όχι ως ένας αδύναμος φίλος που χρειάζεται απελπισμένα βοήθεια", δήλωσε η Σίθαραμαν.

"Αν δεν είμαι ισχυρός, δεδομένου ότι βρίσκομαι γεωπολιτικά σε μια τέτοια περιοχή, πώς περιμένετε να υπερασπιστώ ακόμη και τον εαυτό μου;", είπε. "Όχι ισχυρός ως μεγαλομανής ή επεκτατικός, αλλά ισχυρός για να υπερασπιστώ τους δικούς μας 1,3 δισ. ανθρώπους τόσο πολιτικά, όσο και στρατηγικά και, εξίσου σημαντικό, οικονομικά".

Όταν ρωτήθηκε αν η Ινδία εξακολουθεί να αναζητά έναν εναλλακτικό μηχανισμό πληρωμών για τη Ρωσία προκειμένου να ξεπεραστούν οι κυρώσεις που απέκλεισαν τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, η Σίθαραμαν δήλωσε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συναλλαγή τέτοιας σημασίας".

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου