Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ρωμανός Γ.: Τι βλέπουν οι αγορές που δεν βλέπουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ; / Ενημέρωση & Σκέψη

Ο Συγγραφέας – Αναλυτής, Ιστορικός ερευνητής κ. Γιώργος Ρωμανός καταθέτει έγγραφα και ντοκουμέντα μιλώντας στον Focus FM 103.6 (11-04-2022 / focusfm.gr).
Η Αμερική & η Ρωσία δίνουν αγώνα ύπαρξης, ζωής και θανάτου στην Ουκρανία, η κάθε μία για δικούς της λόγους. Ταυτόχρονα έχουν εμπλακεί & σε έναν ανελέητο Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμο του οποίου η έκβαση έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μέσα από στοιχεία κορυφαίων δυτικών μέσων και όχι ρωσικών… που παρατίθενται στη συνέχεια.

Το Economist Intelligence Unit (EIU), στις 03/03/2022, δημοσίευσε άλλη μελέτη του, στο EIU Viewpoint, με τίτλο «Οι παγκόσμιες επιπτώσεις πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας». Αυτές είναι: 1. Οι απρόβλεπτες επιπτώσεις στην Παγκόσμια Οικονομία, λόγω τριών βασικών παραμέτρων: α. Οικονομικές κυρώσεις Αμερικής-Δύσης & αντίμετρα της Ρωσίας, β. Τιμές εμπορευμάτων, γ. Διαταραχές εφοδιαστικής αλυσίδας με άμεσο αντίκτυπο στον παγκόσμιο πληθωρισμό & την Ανάπτυξη. 2. Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν πάνω από τα 100 δολάρια. (Σ.σ.: η Ρωσία μπορεί να πουλά το άφθονο δικό της πετρέλαιο Ural, καλύτερης ποιότητας από το Brent, έως και 30% φτηνότερα από το αμερικανικό.) 3. Όλα τα βασικά μέταλλα που παράγει η Ρωσία (αλουμίνιο, τιτάνιο, παλλάδιο, νικέλιο, κοβάλτιο κλπ.), θα σημειώσουν άλματα τιμών. (Σ.σ.: όπως & το ξύλο, το χαρτί & πλήθος άλλων πρώτων υλών.) 4. Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων (σίτος, καλαμπόκι, κριθάρι, ελαιοκράμβη, κλπ) θα εκτιναχθούν στα ύψη. (Σ.σ.: Η Ρωσία κατέχει παγκοσμίως δεσπόζουσα παραγωγική θέση & η νέα πελατεία της είναι πλέον τα 2/3 του πληθυσμού της γης, εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ που απευθύνονται μόνο στο 1/3.) 5. Θα κλείσουν οι εμπορικές οδοί στη Μαύρη Θάλασσα με αποτέλεσμα οι θαλάσσιες εμπορευματικές διαδρομές να ακυρωθούν. Θα αυξηθεί η άνοδος στις τιμές μεταφοράς των σιτηρών. Οι εν γένει αλυσίδες ανεφοδιασμού θα διακοπούν. Η πιθανή καταστροφή ορισμένων υποδομών μεταφορών (κυρίως λιμένων στην Ουκρανία) θα επιδεινώσει τα υπάρχοντα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. (Σ.σ.: Η Ουκρανία είναι ήδη μια κατεστραμμένη χώρα.) 6. Οι χερσαίες εμπορικές οδοί μεταξύ Ασίας & Ευρώπης θα διακοπούν. 7. Οι αεροπορικές συγκοινωνίες μεταξύ Ρωσίας & Ευρώπης (& Ασίας προς Ευρώπη) θα παρεμποδιστούν σοβαρά. 8. Οι υψηλές τιμές θα δυσκολέψουν πολύ τις κεντρικές τράπεζες. Η πορεία «νομισματικής σύσφιξης» για τον περιορισμό του πληθωρισμού, μετά τον Κορονοϊό, θα ανασταλεί. Η Ανάπτυξη στην ΕΕ θα μειωθεί κατά 50%, από το 3,9% στο 2%. 9. Στην Federal Reserve (Fed), Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ότι ο ρυθμός εκκαθάρισης του ισολογισμού της Fed θα είναι λιγότερο επιθετικός από ό,τι υποδηλώνει επί του παρόντος & θα αναβληθεί σε περίπτωση σημαντικής αναταραχής στην αγορά. 10. Πέραν των όσων γράφει το EIU, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, το Ρούβλι κάνει πάρτι ανόδου ως προς το δολάριο. Έτσι μια μέρα πριν την εισβολή ισοδυναμούσε με 80,78 ρούβλια, (καθηλωμένο για μήνες), με την επιβολή των κυρώσεων ανέβηκε στα 143 ρούβλια και σήμερα έχει 76,5 ρούβλια, με σταθερή πτωτική τάση επί έντεκα (11) συνεχείς ημέρες, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται… Τι βλέπουν οι αγορές που δεν βλέπουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ; Τι; Τι είδε ο πανικόβλητος Λάρι Φινκ, της Black Rock; 
Οι ΗΠΑ μπορούν να αισιοδοξούν… Δεν πρόκειται για τις Δέκα Πληγές του Φαραώ που χτύπησαν τις ίδιες και τον πλανήτη. Λείπουν οι ακρίδες! Ωστόσο όλατα παγκόσμια σχέδιά τους φαίνεται μέχρι στιγμής πως πάνε πίσω.
 Ο Παίκτης του Κρεμλίνου έχει την πρωτοβουλία, υπό την αίρεση ότι όλοι οι πόλεμοι κερδίζονται μέχρι τέλους στο πεδίο της μάχης, κάτι που ακόμα αποφεύγουν οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. 
Από την άλλη, η Συμμαχία AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλίας, Αγγλίας) για πολεμική περικύκλωση της Κίνας, αν δεν είναι «ένα πουκάμισο αδειανό», (κατά Σεφέρη) μπορεί συνδυαζόμενη με τον στίχο του
Καβάφη «αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις» –την πρωτιά στην Παγκόσμια Οικονομία, να βγάζει νόημα για όσους χρειάζονται έναν κόσμο ορθολογισμού και Παγκόσμιας Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου